Hroch Tomík slaví třetí narozeniny - Nikdo ho ale nechce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Hroch Tomík slaví třetí narozeniny - Nikdo ho ale nechce!

Tomík (vpravo) s maminkou Maruškou.
Tomík (vpravo) s maminkou Maruškou. (pro Aha! – Eliška Jílková, Zoo Praha)

PRAHA – Třetí narozeniny zítra v pražské zoo oslaví hroch Tomík. Když přišel na svět, byla to velká sláva. Je totiž potomkem hrocha Slávka, který jako jediný z hrochů přežil povodně v roce 2002. Mnoho důvodů ke slavení teď ale zoo nemá.

Třetí narozeniny zítra v pražské zoo oslaví hroch Tomík. Když přišel na svět, byla to velká sláva. Je totiž potomkem hrocha Slávka, který jako jediný z hrochů přežil povodně v roce 2002. Mnoho důvodů ke slavení teď ale zoo nemá. Tomík je pro ni velkou starostí. Neví, co s ním. Hrozí rvačky mezi synem a otcem, novému mláděti pak nejspíš smrt.

Chov hrochů je velmi nákladný, a tak o něj většina zoo nestojí. Navíc stávající expozice hrochů po Evropě jsou plné. Transport Tomíka za oceán by stál miliony korun. V pražské hroší rodince tak může brzy vypuknout drama. „Sázíme na to, že Slávek je nadstandardně hodný samec, takže zatím všechno funguje. Pokud dojde s Tomíkem ke konfliktu, oddělili bychom Toma třeba do prostoru, který nyní obývají tapíři,“ řekl Aha! ředitel zoo Petr Fejk.

Nejhorší by ale bylo narození dalšího mláděte. „Necháme to osudu. Nic jiného nám nezbývá. To bychom za normálních okolností neudělali. Zvyšuje se nebezpečí, že Tomík nebo Slávek mláděti ublíží, že ho nenechají nadechnout. Přežilo by jen při ohleduplnosti členů rodiny,“ připustil Fejk. Stále však věří, že se podaří pro Tomíka nový domov včas najít.

Kolik stojí...
  • Jídlo pro jednoho hrocha: cca 25 000 Kč na rok
  • Voda a energie pro hrošinec: cca 35 000 Kč za rok

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.