Přísně tajná oslava 18. narozenin ODS na Jánském vršku, deník Aha! byl u toho! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Přísně tajná oslava 18. narozenin ODS na Jánském vršku, deník Aha! byl u toho!

„Kdo vyleze z vajíčka, Václav Havel, nebo Klaus,“ špitali si hosté.
„Kdo vyleze z vajíčka, Václav Havel, nebo Klaus,“ špitali si hosté. (Aha! – Petr Novotný)

PRAHA – Nejsilnější česká pravicová strana ODS dosáhla v pondělí plnoletosti. »Své« 18. narozeniny slavily nejvyšší politické špičky strany včera ve svém pražském sídle na Jánském vršku. Kaňkou na včerejších oslavách dozajista byla absence »otce zakladatele« Václava Klause, kterého prý strana včas nepozvala. Na párty byl zákaz vstupu fotografů, náš fotoreportér se dovnitř ale přesto dostal.

ODS je plnoletá, stále se ale chová jako...Nevychovaný fracek!

Nejsilnější česká pravicová strana ODS dosáhla v pondělí plnoletosti. »Své« 18. narozeniny slavily nejvyšší politické špičky strany včera ve svém pražském sídle na Jánském vršku. Kaňkou na včerejších oslavách dozajista byla absence »otce zakladatele« Václava Klause, kterého prý strana včas nepozvala. Na párty byl zákaz vstupu fotografů, náš fotoreportér se dovnitř ale přesto dostal.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Ve svých osmnácti letech by už tak strana měla být, stejně jako dospělý jedinec, plně zodpovědná za své činy a měla by mít základy slušného chování. Ani za dlouhých osmnáct let se ale ODS nepodařilo zcela vychovat, a proto občas připomíná neotesaného fracka. V tom si ale bohužel nezadá ani s dalšími parlamentními stranami... Ani současný stranický šéf Mirek Topolánek nejde ostatním příliš příkladem. Pokud by totiž platilo »jaký šéf, taková strana«, tak by ODS měla:

  • Jedno roztomilé nemanželské dítě. Že by to v případě ODS byla nová politická partaj Strana svobodných občanů?
  • Značně vulgární slovník a nevybíravé chování. Šéf Topolánek nejde pro ostré slovo daleko. Hrubé urážky novinářů jsou u něj na denním pořádku. Sama strana se také přiostřila, ale Topolánkových kvalit naštěstí nedosahuje.
  • Opustila by svou pozici. Topolánek předá premiérství Fischerovi. O tom, zda ODS opustí politické vysluní rozhodnou voliči už při červnových eurovolbách.
  • Problémy s hlavou (státu). Otec zakladatel a současný prezident Václav Klaus své dítě v poslední době nemá příliš v lásce, stejně jako předsedu Topolánka.
Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Historie ODS
  • Strana vznikla 20. dubna 1991 rozpadem Občanského fóra. Jejím zakladatelem a předsedou do roku 2002 byl Václav Klaus. Druhým a současným předsedou ODS je Mirek Topolánek.
  • V průběhu roku 1992 se ODS z českých stran nejzásadněji zasloužila o rozpad Československa. Ve vládách zasedala v letech 1992–1997 a od podzimu 2006.
  • V roce 1998 po neshodách ve stranickém vedení (po tzv. Sarajevském atentátu v roce 1997) založili nespokojenci (Jan Ruml, Ivan Pilip) stranu Unie svobody.
  • Před volbami 2002 opustila ODS skupina okolo tehdejšího pražského primátora Jana Kasla. Nová strana se pojmenovala Evropští demokraté.
  • K dubnu 2008 měla ODS 29 520 členů průměrného věku 47,7 let v 1448 místních, 92 oblastních a 14 regionálních sdruženích.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.