Miloš Kittler (62) - Kouslo ho klíště a ochrnul... Dvakrát do měsíce se přestane hýbat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Miloš Kittler (62) - Kouslo ho klíště a ochrnul... Dvakrát do měsíce se přestane hýbat!

Miloš Kittler musí pravidelně docházet na kontroly do nemocnice.
Miloš Kittler musí pravidelně docházet na kontroly do nemocnice. (pro Aha! – Tadeáš Horník, ara)

HRADEC KRÁLOVÉ – Meningoencefalitida! Zákeřná nemoc, kterou můžete dostat od klíštěte. Miloš Kittler (62) z Hradce Králové s ní žije už deset let. Pravidelně musí užívat léky, přesto dostává přibližně jednou za 14 dní záchvaty. Nikdy neví, kdy.

Meningoencefalitida! Zákeřná nemoc, kterou můžete dostat od klíštěte. Miloš Kittler (62) z Hradce Králové s ní žije už deset let. Pravidelně musí užívat léky, přesto dostává přibližně jednou za 14 dní záchvaty. Nikdy neví, kdy...

„Když dostanu záchvat, tak se zkroutím na zem, nemůžu mluvit, ani se hýbat. Lidé si myslí, že jsem opilý a často mně nevěnují pozornost,“ tak popisuje projevy nemoci Miloš Kittler. Celý život pracoval u Českých drah, dnes je v invalidním důchodu.

Vše začalo tak nevinně, při procházce v lese. „Chytil jsem klíště, v klidu ho doma vyndal a po několika týdnech se mi začalo dělat špatně,“ popisuje.
V nemocnici strávil 4 měsíce. „Byly to nejhorší měsíce mého života. Jenom jsem kýval hlavou a nemohl vůbec nic, jako úplný mrzák,“ popisuje Miloš Kittner.

Podle lékařů je obrovské štěstí, že přežil. „Onemocnění mívá smrtelný průběh. Vrátit se do života tak jako pan Kittler dokáže jen desetina pacientů. Většinou jejich život s meningoencefalitidou končí,“ konstatuje Milošův ošetřující lékař z Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Miloš Kittler je i přes svou vážnou nemoc vitální. Chodí na fotbalové zápasy, je nadšený fotograf. Nikdy ale neví, kdy přijde další záchvat. A jestli mu někdo pomůže...

Stačilo se nechat očkovat

Miloš Kittler i jeho lékaři jsou v bezvýchodné situaci. Léčba klíšťové encefalitidy, která může způsobit i meningoencefalitidu, totiž neexistuje. Loni klíšťovou encefalitidou onemocnělo 642 lidí, tři z nich zemřeli. „Léčí se pouze příznaky onemocnění. Jedinou spolehlivou ochranou proti klíšťové encefalitidě je očkování,“ říká Václav Chmelík, primář Infekčního oddělení Nemocnice v Českých Budějovicích.

Jak se očkuje?
Očkování se provádí v průběhu celého roku a jsou nutné tři dávky vakcíny. Jedna stojí zhruba 400 korun.

Kdy je nejvhodnější doba pro očkování?
„Existuje očkovací schéma pro zimní měsíce a je možné využít i zkrácené schéma, které je vhodné pro použití během teplých měsíců. Jaké využít, poradí pacientům praktický lékař,“ říká primář Chmelík.

Kdo se má nechat očkovat?
Všichni. Nejnebezpečnější je klíšťová encefalitida pro seniory, s narůstajícím věkem se zvyšuje procento těžkých průběhů a úmrtí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.