Kuřáci, plaťte vyšší pojištění! Drzost? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Kuřáci, plaťte vyšší pojištění! Drzost?

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA – Člen skupiny ekonomických expertů Národní ekonomické rady vlády (NERV) Miroslav Zámečník navrhuje vyšší zdravotní pojištění pro kuřáky, protože si sami poškozují zdraví. Odlišit kuřáka od nekuřáka podle něj lze pouhými krevními testy.

Člen skupiny ekonomických expertů Národní ekonomické rady vlády (NERV) Miroslav Zámečník navrhuje vyšší zdravotní pojištění pro kuřáky, protože si sami poškozují zdraví. Odlišit kuřáka od nekuřáka podle něj lze pouhými krevními testy.

Pojišťovny se však bojí, že testy neodhalí, zda jde o kuřáka aktivního, či jen pasivního, který za znak kuřáctví  zvláštní metabolity v krvi  nemůže. Klient pojišťovny by každého půl roku při vyšetření dokazoval, že kuřákem není. Pak by měl slevu na pojistném! Jan Jelínek ze Sdružení praktických lékařů by dokonce nechal kuřáka, který se nikotinu oddává např. i po operaci srdce, zákrok zaplatit. „Taková operace stojí i půl milionu korun,“ řekl serveru aktuálně.cz.

Pokud by se zvýšené pojistné zavedlo, nemělo by se podle oponentů týkat pouze kuřáků, ale také lidí závislých na drogách, alkoholu, obézních či diabetiků porušujících léčebný režim. Zdraví si ničí i extrémní sportovci a nadměrně se slunící lidé. Proto by bylo podle šéfa Pojišťovny ministerstva vnitra Jaromíra Gajdáčka lepší a spravedlivější zvýšení daně na tabák a alkohol. Cestou by byly i bonusy pro zdravě žijící lidi.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.