Skandál! Albánec s virem HIV vrtal zuby Čechům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Skandál! Albánec s virem HIV vrtal zuby Čechům!

 (Aha! – Karel Kopáč)

PRAHA – Zubař nakažený virem HIV léčil až do čtvrtka pacienty! Stomatolog albánské národnosti Shaqir Vukaj (26), který ordinoval na modřanské poliklinice v Praze, každým ošetřením riskoval životy lidí!

Jde o syna albánského velvyslance u nás!

Věděl, že je nakažený virem HIV, a i přes zákaz činnosti, který mu v říjnu loňského roku vystavila Hygienická stanice hl. města Prahy, dál ošetřoval pacienty. Deníku Aha! se navíc povedlo zjistit, že jde o syna albánského velvyslance! V Česku byl přesto Vukaj už čtyři měsíce nelegálně! Ještě ve čtvrtek ošetřoval pacienty ve své ordinaci. Přímo odtud ho pak odvedla cizinecká policie. Vízum mu totiž vypršelo už loni v listopadu. Policisté Vukaje zatkli a zahájili s ním správní řízení za účelem vyhoštění.

Včera už byla jeho vizitka společně s tabulkou ordinačních hodin ze dveří jeho ordinace stržena. „Byl jsem u něj na čištění kanálků. Pan doktor vůbec neměl rukavice. Teď se bojím... Hned v pondělí jdu na testy HIV,“ řekl pacient Radek T. Vukaj měl na poliklinice pověst sympatického mladého muže, který ovládal pět světových jazyků a občas byl trochu nervák. „Asi byl šikovný, vždycky tady u něj v čekárně sedělo hodně lidí. Ještě včera tu byl. Vůbec nevím, proč mu sundali tu cedulku,“ řekla nám sestra z protější ordinace.

Co se týká odbornosti, už zdaleka tak dobrou pověst neměl. „Přijímali jsme některé jeho pacienty. Normálně to ani neděláme, ale oni měli úplně zdevastovaný chrup. Co vím, tak od něj lidé hodně odcházeli k jiným lékařům. Občas nás napadlo, jestli má vůbec diplom,“ řekla nám manažerka místní parodontologie.

Zděšený tím, že HIV pozitivní zubař léčil v Česku lidi, je hlavní hygienik ČR Michael Vít. „Není možné, aby vykonával stomatologickou praxi, může dojít k přenosu infekce,“ řekl Aha!. Pochybení vidí na straně Hygienické stanice hl. města Prahy, která zákaz výkonu práce stomatologa nařídila. Zákaz ale už zřejmě nekontrolovala. „Případem se zabýváme. Bližší informace k němu sdělíme v pondělí,“ řekla Zdeňka Jágrová z pražské hygieny.

Kliknutím zvětšete

Jak se virus přenáší?

Virus HIV způsobuje onemocnění AIDS. Přenáší se pohlavním stykem, krví (transfuze, injekční stříkačky u narkomanů) a možný je i přenos z matky na plod. Člověk nakažený virem HIV nemusí mít dlouhou dobu, třeba několik let, vůbec žádné zdravotní potíže. Tomuto období se říká bezpříznakové nosičství viru HIV. I tehdy může nakažený člověk přenést infekci na další osoby. Přitom sám vypadá a cítí se zcela zdráv.

Prezident Pekárek: Nakažený lékař? No a co?!

Kliknutím zvětšetePRAHA – „Obecně není důvodem k zákazu činnosti to, že je lékař HIV pozitivní,“ uvedl v rozhovoru Jiří Pekárek, prezident České stomatologické komory. Shaqir Vukaj tak zřejmě porušil jen hygienické předpisy tím, že mohl ohrozit nákazou své pacienty.

● Kdo kontroluje zdraví lékařů?
„Potvrzení o zdravotní způsobilosti, které potřebuje každý zdravotník k tomu, aby mohl vykonávat své povolání, vydává ošetřující lékař. Otázkou je, zda ošetřující lékař věděl, že je tento cizinec HIV pozitivní.“

● Nikdo jiný je nekontroluje?
„Lékař musí mít registraci u krajského úřadu. V případě Prahy je to magistrát. Musí také mít hygienou schválený provozní řád. To znamená, co všechno bude dělat ohledně sterilizace, dezinfekce a ochrany pacienta, aby ho nenakazil. Provozní řád schvaluje magistrát.“

● To se děje při otevření ordinace. A dál?
„Hygiena následně dělá kontrolu, pokud lékař nedodrží to, co má v provozním řádu, žádá hygiena nápravu či zastaví činnost zařízení.“

21.3.2009

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.