Zpověď hackera: Dostanu se všude! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zpověď hackera: Dostanu se všude!

Hacker je ve svém království obklopen mnoha počítači. Tady řeší prolomení hesel u zakódovaných souborů. Tady je i zametač stop po pohybu na internetu.
Hacker je ve svém království obklopen mnoha počítači. Tady řeší prolomení hesel u zakódovaných souborů. Tady je i zametač stop po pohybu na internetu. (Aha! – Václav Nekvapil)

PRAHA – Počítačový pirát může vše! Před několika týdny se podařilo jedinému člověku ze severní Moravy za použití jediné součástky výrazně ohrozit a omezit provoz celosvětového internetu. A to na celou jednu hodinu. Může se takový hacker dostat i do vašeho počítače? Tady je zpověď jednoho z nich.

Počítačový pirát může vše! Před několika týdny se podařilo jedinému člověku ze severní Moravy za použití jediné součástky výrazně ohrozit a omezit provoz celosvětového internetu. A to na celou jednu hodinu. Může se takový hacker dostat i do vašeho počítače? Tady je zpověď jednoho z nich.

„Internet nebude nikdy bezpečný, to je prostě fakt, který je třeba přijmout a smířit se s ním. Nebyl pro to ani vyvinut, aby byl bezpečný. Jeho prvořadým úkolem byla výměna informací a dat,“ říká Václav R.

Pro hackera není problémem ani zaheslovaný počítač. „Žádný počítač není dostatečně bezpečný. A neexistuje heslo, aby se nedalo prolomit. Jde jen o to, za jak dlouho se to podaří,“ dodává muž, který je programátorem. Jako hacker ale musí být vždy o krok před programátorem. „Dnes používají počítače ke svému spuštění snímač otisků prstů nebo detekci tváře pomocí vestavěné webové kamery. To jsou velmi propracované systémy, které takřka nejdou obejít,“ dodává hacker, který po internetu prolamuje a mění uživatelům hesla pro zábavu. „Nejde o to mít z toho nějaký finanční užitek, vždy je to pro mě výzva.“

Jak postupuje hacker, aby zjistil vaše přístupové heslo
  1. Vyzkouší slovníkový útok na váš email. V jediném souboru má umístěno několik desítek tisíc běžných slov, které jeho hackerský program bude dosazovat rychlostí až 150 hesel za vteřinu.
  2. Vyzkouší brutální útok (brutal force) na váš email, během jediné vteřiny se zkusí pod vaším jménem přihlásit až 350x, pokaždé s jiným heslem.
  3. Pokud máte soubory chráněné v zipu heslem a on se k němu dostane, může použít podle výkonu počítače sílu až 5000 hesel za vteřinu.
  4. Koukne se na vaše osobní internetové stránky, zjistí tak jména dětí, data narození, kdy a kde jste byli na dovolené, oblíbená čísla atd. Jsou to jedny z prvních hesel, která zkusí.
  5. V internetové kavárně si stáhne z počítače, ke kterému chodíte pravidelně, všechny dočasné soubory. Pokud používáte trvalé přihlášení k emailu, může se k němu takto dostat.
Jak se před hackerem bránit
  1. Nepoužívejte heslo, které s vámi jde jakýmkoliv způsobem spojit (jména dětí, manželky, psa, souseda).
  2. Kombinujte slovní heslo s čísly, a to i několikrát.
  3. Nepoužívejte veřejné počítače k přístupu na email nebo jiné zabezpečené služby (banka, obchod, ICQ).
  4. Nikdy nepoužívejte jen jedno a to samé heslo.
  5. Nenechávejte svůj počítač přihlášený do sítě bez dozoru.
Příklad bezpečného hesla: 5697-karel-0v9a6ys75il654*-vrel@^$%0

Heslo má 32 znaků, kombinuje čísla, písmena i speciální znaky a průměrnému hackerovi by trvalo přibližně tři roky, než by ho prolomil. „Heslo by mělo být číselná kombinace spojená s kombinací písmen. A třeba i několikrát, například 007jmeno008prijmeni118899. Čím delší, tím lepší, ovšem tím také pro běžného uživatele hůře zapamatovatelné,“ dodává hacker Václav R.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.