Ano, zpronevěřil jsem 64,8 miliardy dolarů... Vše o největším bankovním podvodu historie | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ano, zpronevěřil jsem 64,8 miliardy dolarů... Vše o největším bankovním podvodu historie

NEW YORK – Celá desetiletí měl pověst geniálního finančníka. Teď hrozí Američanovi Bernardu Madoffovi (70) až 150 let vězení. Spáchal největší bankovní podvod v historii. Klienty okradl o 64,8 miliardy dolarů (1360 miliard Kč) – to zhruba odpovídá ročnímu státnímu rozpočtu celé ČR.

Celá desetiletí měl pověst geniálního finančníka. Teď hrozí Američanovi Bernardu Madoffovi (70) až 150 let vězení. Spáchal největší bankovní podvod v historii. Klienty okradl o 64,8 miliardy dolarů (1360 miliard Kč) – to zhruba odpovídá ročnímu státnímu rozpočtu celé ČR. U soudu, kam ho z cely přiváželi v neprůstřelné vestě, se teď k podvodu přiznal. Rozsudek bude vynesen 16. června.

  • Jak podvod fungoval?
    Na principu pyramidové hry »letadlo«. Peníze od klientů Madoff nikam neinvestoval a z vkladů »čerstvých« klientů vyplácel zisky těm starším. Ti nic netušili, byli spokojeni, jak jim na burze peníze zhodnotil, a dál šířili jeho dobrou pověst. A další klienti se hrnuli.
  • Proč se tomu říká »letadlo«?
    Protože tenhle systém jednou spadne stejně jako letadlo, kterému dojde benzin. Na ty »nejmladší« investory prostě jednou už žádné peníze nezbudou.
  • Jak také Madoff nové klienty sháněl?
    Madoff měl i stovky »náhončích« po celých USA. Používali jednoduchý trik. Vzali si na večírku stranou třeba hollywoodskou hvězdu a šeptem jí sdělili: „Tenhle systém přináší vysoký a zaručený zisk. Jenže už žádné nové klienty nebereme. No, ale že jste to vy, zkusil bych se přimluvit…“ Starší židovští investoři přezdívali Madoffovi »židovský dluhopis«, neboť během let jeho fondy vyplácely stabilní roční výnos mezi 8 až 12 procenty, ať se na trhu dělo cokoliv.
  • Jak dlouho to takhle dělal?
    Neuvěřitelných 20 let.
  • Jak to prasklo?
    Madoff bez problémů nabíral stále nové klienty. Sedmdesátiletý finančník mohl v poklidu dožít, nebýt finanční krize. Kvůli ní totiž začali investoři chtít kromě výnosů vrátit i investované částky. A ty samozřejmě Madoff neměl. Půjčil si sice od bank přes 20 miliard dolarů, ani to ale nestačilo.
  • Kolik v jeho »fondu« zbylo?
    Jen miliarda dolarů (21 miliard Kč). Sám Madoff prý také skoro nic nemá.
  • Kam se zbylých 63,8 miliardy dolarů ztratilo?
    V drtivé většině šly peníze na výplaty fiktivních zisků starších investorů.
  • Budou je muset tito investoři nyní vrátit?
    Zřejmě ne. Nic netušili – měli za to, že jde o zhodnocení jejich investovaných peněz. I mnozí z nich navíc byli okradeni – přišli o peníze, které vložili do fondu jako základní kapitál. Peníze okradeným už asi nikdo nikdy nevrátí.
  • Co řekl Madoff u soudu?
    „Jak ubíhaly roky, uvědomil jsem si to riziko. Tento den musel nevyhnutelně přijít. Nemůžu ani vyjádřit, jak je mi líto, co jsem udělal. Stydím se za to.“
  • Když se přiznal, proč už soud nerozhodl?
    Vyšetřovatelé nyní zkoumají, jak mohl Madoff celý obří podvodný podnik tak dlouho řídit sám. Hlavní podezření padá na finančníkovu ženu Ruth, jeho dva syny a přítele Franka DiPascaliho.
  • Může se něco podobného stát i v Česku?
    Dokonce se to už několikrát stalo – i když v menší míře. Stačí jen pár jmen: Viktor Kožený (Harvardské fondy – zmizelo 77 miliard Kč), Alim Karmov (fond Futurum Aurum – ukradeno 200 milionů Kč), CS fondy (zmizelo 1,4 miliardy Kč), Barak Alon (KB – 8 miliard Kč), firmy Wall Street, JIA, VK Invest, Privat Investors, KTP Quantum, Unias, fondy Trend, Mercia…
Koho také okradl?

Madoff dohromady přesvědčil na 4800 nešťastníků. Největší ztrátu utrpěla firma Fairfield Greenwich Group, která mu svěřila 7,5 miliardy dolarů. Mezi okradenými jsou ale i renomované banky – španělská Banco Santander (2. největší banka v Evropě), britská HSBC (3. největší banka na světě) či japonská Nomáda. Mezi okradenými jsou i slavné celebrity – režisér Steven Spielberg, moderátor Larry King, herec John Malkovich.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.