Dnes je MDŽ! Vzpomínáte? Tohle jsme dostávaly... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Dnes je MDŽ! Vzpomínáte? Tohle jsme dostávaly...

 (ČTK)

Pro někoho úsměvné, pro dalšího nostalgické... Takové jsou vzpomínky na to, jak jsme kdysi slavili Mezinárodní den žen (MDŽ). Ano, KSČ v bývalém Československu využila tenhle milý den zejména k propagandě komunistického režimu. Přesto ruku na srdce – nevzpomínáte občas trochu s dojetím?


Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteByť je u nás MDŽ spojováno s totalitním režimem, ve skutečnosti s ním nemá nic společného. Historie svátku žen se odvíjí od roku 1857, kdy v USA stávkovaly ženy z textilních továren za větší platy, kratší pracovní dobu, hlasovací právo a ukončení zaměstnávání dětí. Uplynula ale ještě dlouhá řádka let, než se datum MDŽ definitivně ustálilo na 8. března.

Kliknutím zvětšeteZa komunistického režimu u nás byly symbolem MDŽ rudé karafiáty, podnikové oslavy a verše v podání představitelek Svazu žen. Svátek žen paradoxně milovali i muži, což se projevilo přísunem zvýšeného množství klientů na záchytky. V podnicích ženy dostávaly nejen květiny, ale i hmotné dárečky, například šátky nebo odznáčky. I děti byly do svátku žen zapojeny. Kliknutím zvětšeteVe školách povinně kreslily srdíčka s přáním pro maminku. Ale dost už vzpomínání, pojďte se s námi podívat na dobové fotografie i s doprovodným dobovým textem....

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.