Trápí vás finanční krize? Tady se najíte za 1Kč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Trápí vás finanční krize? Tady se najíte za 1Kč!

12.00 - Experiment začíná. Jdeme se najíst za korunu.
12.00 - Experiment začíná. Jdeme se najíst za korunu.  (Aha! – Karel Kopáč, Martin Pekárek, ČTK, ara)

PRAHA – Ekonomická krize a gastronomická okurková sezona donutila Michala Jeníka, majitele restaurace U Petrské věže, sáhnout k neuvěřitelnému experimentu. Zákazník zaplatí, kolik chce!

Ekonomická krize a gastronomická okurková sezona donutila Michala Jeníka, majitele restaurace U Petrské věže, sáhnout k neuvěřitelnému experimentu. Zákazník zaplatí, kolik chce! Přijdete, objednáte si, sníte co hrdlo ráčí, a pak je jen na vás, kolik za jídlo zaplatíte. Navštívit tuto luxusní restauraci a nechat tam jen pár drobných můžete ještě 14 dní.

V nóbl restauraci v Praze U Petrské věže můžete spořádat všechno, co vás napadne, a zaplatit podle toho, jak vám chutnalo. V tomto podniku, který funguje již 14 let, vás oběd pro jednu osobu za normálních okolností vyjde zhruba na 500 korun. Opravdu se tedy jedná o neopakovatelnou a vzácnou příležitost!

I když tento svérázný přístup k placení u nás není úplnou novinkou! V kiosku na trase Jizerské magistrály podniká její majitel podle vyvěšené cedule »Zde si ceny určuje zákazník«.

Proč se jídlo nemusí platit?

Za jídlo zaplať, co chceš! Majitel restaurace Michal Jeník se k netradičnímu způsobu placení za pokrmy odhodlal poté, co viděl reportáž o podobné restauraci v Londýně na televizi Nova.

Jak vás napadlo vyzkoušet tento experiment?
„Viděl jsem to minulý pátek někde ve zprávách a řekl jsem si, proč bych to nemohl zkusit i tady. Já jsem sice konzervativní stejně jako má restaurace, ale tohle mě vážně zaujalo. A navíc v té Anglii jim to fungovalo.“

Co si od toho slibujete?
„Chtěl jsem nějak ozvláštnit tyto tradičně mrtvé měsíce, a navíc bych sem rád přilákal více tuzemských zákazníků. Většinu našich klientů totiž tvoří zahraniční obchodníci a turisti.“

Nemáte strach, že na tom zkrachujete?
„To mi říkali známí, když jsem jim to sdělil. Přáli mi »upřímnou soustrast«, ale já tomu věřím. A stojím si za tím, co jsem řekl. Jsem připravený na to, že mi někdo dá třeba i 20 korun. Venku bude i anglicky psaná cedule. Přijít může, kdo chce.“

Dva steaky za 60 halířů

S plánem, jak vyjít svým hostům maximálně vstříc, přišel jako první majitel restaurace Little Bay v Londýně Peter Ilič. Nechal zcela na zákaznících, kolik mu za jídlo zaplatí. A výsledky jeho experimentu byly překvapivé. Jen jednou se mu stalo, že zákazníci zaplatili dvě pence, což je asi 60 halířů.

„Měl jsem tu sice zákazníky, kteří zaplatili za dva steaky a dvě sklenice vody dvě pence, ale to stává výjimečně, normálně lidé platí i víc, než běžně účtujeme,“ tvrdí Peter Ilič. Na akci jednoznačně vydělal. Už teď zná jeho podnik celý svět a až se v březnu na jídelní lístek zase vrátí pevné ceny, může čekat příliv zvědavých hostů, kteří budou chtít slavnou restauraci navštívit. Otázkou je, jak si s touto novinkou poradí nyní Češi…

Kde se ještě nacpete skoro zadarmo?
  • Ochutnávky v supermarketu
    Větší supermarkety a hypermarkety pravidelně nabízejí ochutnávky svého sortimentu. Obvykle jde o sýry, kávu nebo cukrovinky. Na ochutnávkách se nejspíš nenajíte, ale vydatnou svačinu zdarma v obchodech pořídíte.
  • Komunitní centra
    Ve větších městech fungují komunitní centra pro lidi v tísni. Nechodí do nich jen bezdomovci, ale i nešťastníci, kterým se rozkutálela výplata a nemají už ani na jídlo. V centrech nikdo vaši aktuální situaci neověřuje.
  • »Krvavá« svačinka
    Plný žaludek si zajistíte i v případě, že se rozhodnete darovat krev. Po odběru dostanete zdarma třeba párek, pečivo, čaj nebo kávu a sladký dezert. Navíc se najíte v příjemném a čistém prostředí nemocniční kantýny.
  • Bezedný kelímek Ikea
    V obchodech s nábytkem značky Ikea zaplatíte za nápoj v restauraci pouze jednou a pak už je jen na vás, kolikrát si dojdete »přidat«. Vybrat si můžete kávu, čaj, různé druhy džusu, sodovku a tradiční skandinávskou limonádu. Nášup je neomezený.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.