Za každý vrak 30 000 Kč? Komu se vyplatí zbavit se ojetiny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Za každý vrak 30 000 Kč? Komu se vyplatí zbavit se ojetiny

V Česku doposud jezdí 2,6 milionu aut starších 10 let. Mnohá z nich patří na vrakoviště.
V Česku doposud jezdí 2,6 milionu aut starších 10 let. Mnohá z nich patří na vrakoviště. (: ara)

PRAHA – Ta nabídka od státu může být opravdu královská: ministr obchodu a průmyslu Martin Říman v rozhovoru pro Hospodářské noviny připustil, že by v příštích měsících mohl dostat dotaci 30 000 Kč každý, kdo se rozhodne zlikvidovat svoje staré auto a zároveň si koupí nový vůz do výše 400 000 Kč.

Dotace, která se v některých zemích Evropské unie označuje jako »šrotovné«, by mohla být jedním z ekonomických opatření, o kterém diskutuje Národní ekonomická rada (NERV).

Člen Národní ekonomické rady Martin Jahn tvrdí: „Česko by k tomu mělo přistoupit.“ Ministr financí Miroslav Kalousek (KDUČSL) ale tvrdě oponuje: „Šrotovné podpořit nemohu. Je to typicky lobbistický návrh, který nemá nic společného s krizí,“ řekl včera serveru Novinky.cz. Ať tak, či tak, vláda by měla jednat hlavně rychle. Jinak automobilky budou strádat ještě více než dosud (prodeje nových aut v Česku v lednu meziročně poklesly o 12 %).

„Všechny návrhy by se měly buď co nejdříve realizovat, nebo zavrhnout. Lidé jsou v nejistotě a nákupy odkládají,“ prohlásil Antonín Šípek, šéf Sdružení automobilového průmyslu. Pro případ, že by byl návrh dotace schválen, deník Aha! zjišťoval, jaké vozy z nejrozšířenějších by se v takovém případě vyplatilo rovnou odvézt na vrakoviště a jít si pro šrotovné...

Proč automobilky? A ne skláři?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.