Za záměnu holčiček dostanou 3,3 milionu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Za záměnu holčiček dostanou 3,3 milionu

U včerejšího soudu vypovídali manželé Čermákovi a Jaroslava Trojanová (vpravo).
U včerejšího soudu vypovídali manželé Čermákovi a Jaroslava Trojanová (vpravo). (: ČTK)

BRNO – Třebíčská nemocnice bude muset rodičům holčiček Nikoly a Veroniky vyplatit odškodné v celkové výši 3,3 milionu korun. Zdravotníci děvčátka krátce po narození v prosinci 2006 zaměnili.

Nemocnice pochybení přiznala a nabízela jako satisfakci 600 tisíc korun. Rodičům se však zdála nízká a požadovali 12 milionů korun.

Rodina Libora Broži nakonec vysoudila 1,2 milionu korun a rodina Čermákových 2,1 milionu korun. U odškodněných se částka liší, protože újma byla individuální.

„Částka navrhovaná nemocnicí byla neadekvátně nízká,“ uvedl soudce Michal Ryška. Nemocnice se dopustila čtyř zásadních pochybení. Děti po porodu řádně neoznačila a posléze zaměnila. Dále zdravotníci nedbale prošetřili námitky matek, které upozorňovaly, že patrně nastala záměna novorozeňat.

Po skandálu dělali zdravotníci protiprávní zásahy do dokumentace dětí. Advokát třebíčské nemocnice tvrdí, že si rodiče trauma způsobili sami, když případ medializovali.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.