Poslanci zrušili poplatky - Jak to bude v příštím roce! Nejčastější otázky a odpovědi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Poslanci zrušili poplatky - Jak to bude v příštím roce! Nejčastější otázky a odpovědi

Tomáš Julínek i přes veškerou snahu zatím prohrává válku o »své« poplatky. ČSSD spolu s komunisty se v pátek podařilo prosadit jejich zrušení.
Tomáš Julínek i přes veškerou snahu zatím prohrává válku o »své« poplatky. ČSSD spolu s komunisty se v pátek podařilo prosadit jejich zrušení. (ČTK)

PRAHA – Sociálně demokratickým poslancům se na páteční mimořádné schůzi Sněmovny podařilo prosadit jejich největší předvolební tahák – zrušení regulačních poplatků u lékaře, na pohotovosti, v nemocnici i za recept.

Sociálně demokratickým poslancům se na páteční mimořádné schůzi Sněmovny podařilo prosadit jejich největší předvolební tahák – zrušení regulačních poplatků u lékaře, na pohotovosti, v nemocnici i za recept. Za pomoci hlasů komunistů tak zdravotní reformu ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) rozbořili jak domeček z karet. Opravdu ale včerejší malé vítězství opozice znamená, že v příštím roce nebudeme u lékařů a v lékárnách platit?

  • Sněmovna zrušila poplatky, co bude dál?
    Aby byly poplatky opravdu zrušeny, musel by zákon schválit i Senát. Což je málo pravděpodobné, protože v něm mají převahu strany vládní koalice.
  • Kdy půjde zákon do Senátu?
    Předseda Sněmovny ho nyní musí bez zbytečného odkladu zaslat Senátu. Ten by se jím mohl zabývat na nejbližší schůzi, která je 8. ledna.
  • Co když Senát zákon neschválí?
    Návrh zákona se vrátí zpět do Sněmovny. Senátoři do něj mohou vložit pozměňovací návrhy. K přehlasování senátní verze by pak opozice potřebovala sněmovní většinu, tedy 101 hlasů.
  • Je šance, že k úplnému zrušení poplatků opravdu dojde?
    Těžko předvídat, ale za současné vlády je to nepravděpodobné. I rebelky zelených Věra Jakubková a Olga Zubová, které nyní nehlasovaly s koalicí a opozici tak pomohly, jsou proti úplnému zrušení poplatků. Opozice s jejich hlasy tedy počítat nemůže a 101 hlasů zatím jistých nemá.
  • Co nyní může dělat premiér Mirek Topolánek?
    Měl by připravit nové návrhy pro jednání Senátu tak, aby norma byla přijatelná pro koalici i pro nezařazené poslance, kteří vládu při hlasování »potopili«.
  • Ve Středočeském kraji nebudou muset lidé v krajských nemocnicích a lékárnách od 1. ledna poplatky platit. Mění se tímto schváleným zákonem něco?
    Ne. Lidé zde platit nebudou. Poplatky v těchto zařízeních za ně uhradí kraj. Zákon totiž ještě není platný. Musí jej schválit Senát a prezident.
  • Jak to bude s poplatky v krajských nemocnicích v jiných krajích, kde vládnou sociální demokraté?
    V ostatních dvanácti krajích začne kraj platit poplatky za občany ošetřené v krajských zdravotnických zařízeních od 1. února.
Vláda se pomalu, ale jistě potápí...

Čas vlády Mirka Topolánka se zřejmě naplnil. V poslední době zažívá jeden debakl za druhým. Páteční vítězství opozice, kdy prosadila omezení zahraničních misí a následně zrušení všech poplatků ve zdravotnictví, začíná znamenat začátek konce současného vládního kabinetu. Vláda se začíná pomalu potápět stejně jako legendární Titanic...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.