Čech vymyslel lék NA RAKOVINU! Dostane za to profesor Holý »Nobelovku«? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Čech vymyslel lék NA RAKOVINU! Dostane za to profesor Holý »Nobelovku«?

Profesor Antonín Holý z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR je tvůrcem prozatím nejúčinnějšího léku proti nemoci AIDS.
Profesor Antonín Holý z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR je tvůrcem prozatím nejúčinnějšího léku proti nemoci AIDS. (: ČTK)

PRAHA – Češi čas od času dokáží oslnit svět! Ať už polarografií (Jaroslav Heyrovský), bleskosvodem (Prokop Diviš), lodním šroubem (Josef Ressel), obloukovou lampou (František Křižík), rozlišením krevních skupin (Jan Janský), kontaktními čočkami (Otto Wichterle) nebo semtexem. A teď má k Nobelově ceně za chemii nakročeno profesor Antonín Holý, který vymyslel nový lék na rakovinu mízních uzlin! Ovšem jsou tu i jiní – například docent Jiří Neužil a brněnští vynálezci, kteří vyvíjejí přístroj likvidující rakovinné buňky.

Češi čas od času dokáží oslnit svět! Ať už polarografií (Jaroslav Heyrovský), bleskosvodem (Prokop Diviš), lodním šroubem (Josef Ressel), obloukovou lampou (František Křižík), rozlišením krevních skupin (Jan Janský), kontaktními čočkami (Otto Wichterle) nebo semtexem. A teď má k Nobelově ceně za chemii nakročeno profesor Antonín Holý, který vymyslel nový lék na rakovinu mízních uzlin! Ovšem jsou tu i jiní – například docent Jiří Neužil a brněnští vynálezci, kteří vyvíjejí přístroj likvidující rakovinné buňky.

Zatím poslední objev profesora Holého by mohl dokonce zcela změnit léčbu zhoubných nádorů lymfatických uzlin. Účinná látka, zatím označovaná jako GS9219, se právě zkouší na pacientech v ČR a USA. V laboratorních podmínkách výrazně bodovala – je totiž schopna zničit rakovinové buňky během pěti dnů od podání jedné jediné infuze! Nový lék je revoluční i z toho důvodu, že na rozdíl od jiné léčby ničí jen buňky zachvácené rakovinou. Pokud testy potvrdí úspěšné výsledky i u lidí, mohl by se do šesti let vyrábět.

Českého chemika Antonína Holého (72) se za to rozhodla Akademie věd ČR navrhnout na Nobelovu cenu! Pokud by ji »Tony«, jak mu přezdívají kolegové v zahraničí, dostal, stal by se po Jaroslavu Heyrovském a Jaroslavu Seifertovi třetím nositelem této význačné ceny. Holý už má na kontě šest celosvětově užívaných léků (mimo jiné působí na viry způsobující žaludeční vředy, záněty oční sítnice, AIDS, žloutenku typu B či opary).

O svém navržení na Nobelovu cenu řekl: „Uznání kolegů mě těší, ale nejsem si jist, jak dalece je to reálné.“ Navíc si myslí, že jde jen o politiku. „Nobelova cena je pro mne dost zdiskreditovaná, protože ceny za mír a literaturu jsou vysloveně politické. Zaprvé si myslím, že chemik v téhle branži cenu nedostane, a zadruhé bych o ni opravdu nijak zvlášť nestál. Co s tím? Peníze nepotřebuju. A slávu? K čemu je sláva...,“ řekl před třemi lety Mladé frontě Dnes.

Co je to Nobelova cena?

Prestižní mezinárodní ocenění udělované za úspěchy dosažené ve fyzice, chemii, medicíně, ekonomii, literatuře a také boji za mír. Cenu ve svém odkazu založil Alfred Nobel, udílí se od roku 1901, Nobelova cena za ekonomii až od roku 1968. Cena se skládá z medaile, diplomu a peněžité prémie ve výši 10 milionů švédských korun (25 milionů Kč). Peníze jsou vypláceny z úroků z částky, kterou věnoval Nobel. Od roku 1968 mohou cenu získat v jedné kategorii až tři lidé.

Kteří Češi »Nobelovku« získali?
1959 – Josef Heyrovský, Nobelova cena za chemii
1984 – Josef Seifert, Nobelova cena za literaturu

A kteří byli nominováni?
Edvard Beneš (prezident ČSR), Nobelova cena za mír
Tomáš Garrigue Masaryk (prezident ČSR), Nobelova cena za mír
Václav Havel (prezident ČR), Nobelova cena za mír
Jiří Hájek (politik), Nobelova cena za mír
Karel Čapek (spisovatel), Nobelova cena za literaturu
Milan Kundera (spisovatel), Nobelova cena za literaturu
Otto Wichterle (vědec, vynálezce kontaktních čoček), Nobelova cena za chemii

Co kdy řekl Antonín Holý...

O svém dětství
Býval zapáleným chemikem už od dětství? Prosili ho kamarádi: »Tondo, ty se vyznáš, vyrob bengálské ohně«!
„Bylo moc brzo po válce a takové věci se dělají, až když vydrží moc dlouho klid. To, co se tu dnes vyvádí, je mimo jiné důsledkem šedesáti let míru. Nikdo nemá opravdové starosti, nikdo nemá opravdový strach, o nic nejde.“

O penězích
Jako vynálezce má nárok na provizi z léků, které se prodávají po celém světě. Setkává se se závistí?
„Jsme v Česku, tak co byste si tipnul? Občas mi přijde anonym. Že prý jsem nic nevynalezl, že ty látky byly známé už před pětadvaceti lety, a podobné kraviny. Podle dikce to píše člověk zralý pro psychiatra.“

Je díky své práci bohatý?
„Nemůžete čekat, že na tak impertinentní otázku odpovím. To už začíná hraničit se snahou vládních míst kontrolovat lidem konta. Takže takhle – daně platím řádně a gorily k ochraně nějakého supermajetku nepotřebuju.“

O teroristech
Hrozí světu teroristé, kteří zaútočí biologickou zbraní – třeba neštovicemi nebo virem HIV?
„Virem HIV ne, ten je málo infekční, takže by se to nevyplatilo. Ale pravé neštovice, ty by byly jistě horší. Jen nezapomeňte, že každá biologická zbraň působí i na útočníka.

A kdyby to bylo teroristům jedno?
„Pořád spíš hrozí, že někdo odpálí nálož ve sportovní hale, ale jak říkám – pravé neštovice by se roznést daly.“

O práci v zahraničí
Přijal by práci v zahraničním vědeckém ústavu?
„Za podmínek, které dneska jsou v Česku, bohužel ano. Zdejší byrokracie mě už znechutila. Např. v neděli jsem psal od pěti hodin ráno do deseti večer zprávu, a i když jsem byl s výsledkem spokojený, bylo mi jasné, že to je zbytečná věc – nikdy to nikdo nebude číst.“

Na Západě by si polepšil...
„Asi by se mi vedlo lépe, ale já velké nároky nikdy neměl. Člověk přijde ráno do práce, pak si dá oběd, doma lehkou večeři a zase znovu. Co ještě potřebuju? Jezdit někam do Thajska, kde mě spláchne tsunami? To je zbytečné, ne?“

O smrti
Co je podle profesora Holého po smrti?
„Co by mělo být? Je konec.“

Testuje provitamin!

Čech Jiří Neužil (50) bojuje proti rakovině pohrudnice! Na australské Griffith University! Na toto onemocnění chybí stoprocentně účinný lék. „Pracujeme na látce, která, jak se zdá, bude fungovat,“ řekl v rozhovoru pro iDNES.cz. Docent Neužil zkoumá lék na specifický druh rakoviny prsu, který se zatím léčí jen herceptinem. „Je možné, že by ho naše látka – provitamin E – mohla nahradit. Je třeba udělat řadu klinických testů,“ dodává český vědec z Biotechnologického ústavu v Praze.

Přístrojem ničí špatné buňky!

Přístroj, který dokáže pomocí magnetického pole likvidovat rakovinné buňky, vynalezl tým brněnských vědců vedený Ivanem Ramplem. Původně měl ale sloužit ke zkrášlování pleti. „Když se nad cívky vytvářející pole dala kultivační deska s nádorovými buňkami z laboratorního potkana, magnetické záření tyto buňky zabilo,“ popsal vynálezce. Stejně účinné je zařízení i na buňky zhoubného nádoru kůže – melanomu, karcinomu mléčné žlázy a leukemie. „Zdravým buňkám neublíží,“ upřesnil Rampl.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.