První podstoupila transplantaci! Žije díky své sestře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

První podstoupila transplantaci! Žije díky své sestře!

Osud Jany Veťkové visel před 17 lety na vlásku.
Osud Jany Veťkové visel před 17 lety na vlásku. (pro Aha! – Marcela Durasová)

PLZEŇ – Sestra jí zachránila život! Jana Veťková (42) z Plzně v roce 1991 ve svých čtyřiadvaceti letech podstoupila v plzeňské Fakultní nemocnici transplantaci kostní dřeně od příbuzné. Jako první – přesně před 17 lety.

„Tehdy jsem se náhodou z vyšetření krve dozvěděla, že moje krvetvorba je špatná. Začala jsem tedy užívat léky, ale ono se to nechtělo zlepšit,“ popisuje Jana Veťková.

„Po nějaké době si mě primář Vladimír Koza zavolal, že se moje nemoc přehoupla do třetího stadia, které je nevyléčitelné. Naděje je prý malá a možná mi zbývají jen týdny života,“ vzpomíná Veťková.

Jedinou šancí byla transplantace kostní dřeně. „Mám dvě sestry, takže se rychle začalo s ověřováním, zda je možné jednu z nich použít jako dárce,“ doplňuje Vet́ková. Podle výsledků tkáňové analýzy vyhovovala mladší sestra Zdenka (40). Pak už následovala hospitalizace a následná transplantace kostní dřeně. „Se setrou Zdenkou vždycky žertuji, že mám po trasplantaci na ni památku, zdědila jsem totiž po ní drobné pigmentové skvrny. Ale to je legrace, díky ní přece žiji,“ usmívá se Jana.


17.9.2008

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.