Zdraví si vážíme, víme, co nám hrozí! Na co nejčastěji Češi umírají? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Zdraví si vážíme, víme, co nám hrozí! Na co nejčastěji Češi umírají?

PRAHA – Zdraví! V mládí se nad ním nezamýšlíme a bereme jej jako samozřejmost. Jakmile se ohlásí nějaké potíže, uvědomíme si, že přání pevného zdraví není pouhou frází. Co a v jakém věku trápí nás Čechy nejčastěji?


Rodina Koutenských z Brna

Leckdy to není nejobávanější choroba – rakovina, ale obyčejná lehkomyslnost a zbytečné riskování. Například muži od 15 do 45 let umírají nejčastěji na úrazy! Podívejte se, co podle statistik souží průměrnou českou rodinu. Koutenští z Brna zkušenosti s lékaři mají, nemoci, které jim nadělil osud, prozatím zvládají...

Po narození
Infekční nemoci

Karolínka (1,5)
„Karolínka je naštěstí zdravá holčička, zatím žádné vážnější problémy neměla. Jen dvakrát byla nachlazená,“ popisuje maminka Jana.
Statistika
Miminka: Česko je spolu se Skandinávskými zeměmi na prvním místě žebříčku v nejnižší úmrtnosti novorozenců a kojenců. Miminka nejčastěji umírají na vrozené vady a nemoci vzniklé během vývoje u maminky v bříšku a infekční nemoci.

V 10 letech
Rýma a kašel

František (9), žák 3. třídy
„Fanda je nemocný každou chvíli, mívá kašel a rýmu. Hraje fotbal a hokej, většinou nastydne při sportu,“ říká maminka.
Statistika:
Kluci: Nejvíce malých chlapců umírá na úrazy.
Holčičky: Kromě úrazů jsou příčinou úmrtí u holčiček tohoto věku i infekce a onkologická onemocnění.

Ve 20 letech
Stres

Jana (29), na rodičovské dovolené
„V mém věku mě trápí stres, myslím, že víc než dřív. Mám strach o děti a maminku, která prodělala vážnou nemoc. Navíc ještě studuji a zkoušky mi dávají zabrat. Abych se stresu zbavila, běhám nebo jdu do fitka. Sama zatím zdravotní problémy nemám,“ říká Jana.
Statistika
Muži: Nejčastější příčinnou úmrtí jsou úrazy.
Ženy: Mladé ženy stejně jako muži umírají často na úrazy, následují je nemoci srdce a cév.

Ve 30 letech
Bolesti zad

Martin (35), hudebník
„Stále se hýbu, nejraději tancuju. Dřív jsem dělal tanec závodně, ale začal jsem mít problémy se zády a musel jsem přestat. Začal jsem s jógou, a to pomohlo,“ říká Martin. Podle svých slov k lékaři chodí pravidelně každý rok na prohlídku. „Chtěl bych se dožít stovky, nemocí se zatím nebojím,“ směje se Martin.
Statistika
Muži: Nejčastější příčinou smrti mladých mužů jsou úrazy způsobené při autonehodě nebo sportu a otravy.
Ženy: Po 30. narozeninách začínají u žen jako nejčastější příčina smrti převládat zhoubné nádory, zejména gynekologické a prsu.

Ve 40 a 50 letech
Přišla rakovina

Jaroslava (59), úřednice
„Byla jsem zdravá, chodila pravidelně na kontroly na gynekologii i na mamografu. Při třetí preventivní kontrole mi v padesáti našli nádor v pravém prsu,“ popisuje Jaroslava. „Zhroutila jsem se. Nakonec byl naštěstí nádor malý a odhalený včas, tak jsem nepřišla o prs. Za rok nato jsem byla na plastice a zatím je vše v pořádku,“ říká šťastná Jarka.
Statistika
Muži: Po čtyřicítce jsou nejčastější příčinou úmrtí mužů nemoci srdce a cév. Po padesátce zhoubné nádory – plic, tlustého střeva.
Ženy: Oproti mužům jsou ženy chráněny hormony před cévními nemocemi. Prvenství v úmrtnosti tak mají nádory – prsu, gynekologické, tlustého střeva.

V 60 a 70 letech
Problémy se sluchem

Václav (69), důchodce
„Vážná onemocnění se mi naštěstí vyhýbají. Na co si člověk ale ve stáří musí zvyknout, je méně sexu, nefunguje to tak jako dřív,“ směje se Václav. „Problémy mám se sluchem, často musím prosit ostatní, aby mluvili nahlas, manželka mi zase vyčítá hlasitě zapnutou televizi,“ dodává sportovec Václav, který chodí pravidelně běhat a chodí i do Sokola.
Statistika
Muži: Mezi nejčastější nemoci, na něž v tomto věku muži umírají, jsou choroby srdce a cév a rakovina (tlusté střevo, prostata). S přibývajícím věkem získávají prvenství úmrtí na cévní nemoci.
Ženy: V tomto věku je největším zabijákem žen rakovina (prsu, plic, tlustého střeva). Po sedmdesátce umírají ženy častěji na nemoci srdce a cév.

Zdroj: Ústav zdravotnických informací a statistiky


Autor: (muf, wer)
Foto Profimedia.cz, Foto ara

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.