Tohle je máma Mrože! Denně musí jíst zmrzlinu!

OPAVA – Víkend bude slunečný, a tak dostaneme chuť na zmrzlinu. Jeden z nejpopulárnějších českých nanuků Mrož je na trhu už 16 let! Aha! se vypravilo podívat na jeho výrobu a setkalo se i s jeho »mámou« Dalenou Martiníkovou.
Slunečný víkend: Dostaneme chuť na nanuky
Všichni tenhle jahodový nanuk známe a pochutnáváme si na něm nejen v létě. Jak ale vypadá zákulisí výroby špičky mezi českými nanuky? „Mrož je vlastně moje dítě. Navázala jsem na tradici výroby ovocných nanuků v Opavě a vymyslela novou recepturu. Nanuk nevznikal v kuchyni u mě doma, ale ve firemní laboratoři. Asi tři týdny jsem si hrála se surovinami a zkoušela, jak jej nejlépe připravit. Je to tvůrčí práce,“ popsala Dalena Martiníková ze společnosti Nowaco.
Vymyslet novou recepturu ale není jen tak. I výrobci nanuků musí mít speciální schopnosti, jako třeba kuchaři nebo autoři parfémů. „Je třeba mít cit pro zmrzliny a velmi dobré rozlišovací chuťové schopnosti – chuť, zrakové vnímání i schopnost rozlišovat pachy. Samozřejmostí je i složení přísných zkoušek,“ vysvětlila Martiníková.
Jako správný milovník mražených dobrot a zároveň profesionál ochutnává vedoucí vývoje zmrzliny téměř denně. Jedním z jejích hlavních úkolů je i připravovat kolekce na novou letní sezonu. Už teď má proto přichystány vzorky, které se na trh dostanou až příští rok. Vše je ale zatím přísně tajné! A kde odbornice na zmrzliny bere inspiraci? „Kromě návštěv veletrhů mám samozřejmě i profesionální úchylku. Kdykoli jsem na dovolené v zahraničí, okamžitě se musím podívat do mrazáku, co tam mají zajímavého,“dodala Martiníková.
Jak se nanuky vyrábějí
Výroba nanuku trvá zhruba šest hodin. Všechny suroviny se podle tajné receptury naváží a smíchají, směs se »uvaří« neboli pasteruje, aby byla hygienicky naprosto nezávadná. Poté se homogenizuje, aby se tuk a voda ve směsi dobře propojily. Vše se zchladí na 4 °C a jde do zracích tanků. Tam směs zraje podle druhu (1 – 4 hodiny). Směs se našlehá do jemné hmoty a ochladí. Polotuhá hmota o teplotě 3 °C se odlévá do forem nebo krájí a polévá čokoládou nebo jinou polevou. Hotové nanuky dostanou obal a balí se do krabic.