Utíkejte do lesa! Houby zase rostou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Utíkejte do lesa! Houby zase rostou!

Odepsaná houbařská sezona? Ale kdeže! Mykologové hlásí, že po vydatných deštích začaly houby zase růst.
Odepsaná houbařská sezona? Ale kdeže! Mykologové hlásí, že po vydatných deštích začaly houby zase růst.

PRAHA – Houbaři už letošní léto odepsali jako nepovedené. Ale to byla chyba. Mykologové hlásí, že houby zase rostou, takže hurá do lesa!


Díky vydatným dešťům se houbám daří. Odborníci ale varují: dávejte si pozor na jedovaté druhy! V lesích se objevilo velké množství muchomůrky tygrované, u které hrozí záměna s jedlou muchomůrkou růžovkou. Muchomůrka tygrovaná je navíc záludná v tom, že může růst ve skupině s jedlými houbami a stává se, že je lidé bez kontroly sesbírají všechny. Bohatá je i »úroda« nejjedovatější evropské houby – muchomůrky zelené. Její konzumace má obvykle tragické následky. Minulý týden na následky otravy muchomůrkou zelenou zemřela sedmiletá dívka z Ostravy.

„Z jedlých hub nejvíce rostou hřiby, kozáci, klouzci, růžovky a holubinky,“ uvedl Josef Slavíček z České mykologické společnosti. Doporučuje sbírat jen houby, které člověk dobře zná, a neexperimentovat. „Ideální je sbírat holubinky právě v kombinaci s hřiby, protože hřiby jsou trošičku měkčí, kdežto holubinky jsou tvrdší a sušší.“ Začínají prý také růst hřiby smrkové a ve větším množství rovněž oblíbené lišky.

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete

 

 

 

10 tipů, jak naložit s houbami

Způsobů, jak využít právě nasbírané a voňavé houby, je nepřeberné množství. Deník Aha! pro vás vybral ty nejzajímavější a přidal i praktické rady.

1. USUŠENÍ HUB
Jak to správně udělat?

■ sušíme pouze houby, které dobře známe
■ nesušíme příliš dřevnaté části hub ani houby měkké a příliš nasáklé vodou, dali by se do nich červi
■ houby k sušení nemyjeme, ale dobře očistíme.
■ pevné a očištěné houby krájíme ostrým nožem na tenké plátky
■ sušíme poměrně intenzivně, ale nikdy ne na přímém slunci, ani je nevystavujeme příliš vysoké teplotě v rozpálené troubě
■ plátky hub během sušení několikrát obrátíme
■ houby jsou usušené, když se neohýbají a dají se lehce zlomit
■ houby uchováváme v plátěných, dobře uzavřených sáčcích nebo skleněných lahvích se zabroušeným uzávěrem, ne v igelitu nebo mikrotenu
■ škoda je sušit muchomůrku růžovou čili masák (lepší je udělat z ní nepravou držkovou polévku) nebo bedlu jedlou (lepší je osmažit ji jako řízek)

2. KOŘENÍ Z HUB

Obyčejné i silně aromatické houby, jako je liška, ryzec peprný nebo ryzec hnědý, můžeme usušené rozemlít nebo roztlouct v hmoždíři na prášek a ten uchovávat ve skleněné sklenici se zabroušeným hrdlem a dobře těsnící zátkou. Koření používáme na kořenění omáček a polévek.

3. NAKLÁDANÉ HOUBY

Nakládané houby jsou skvělou přílohou k masovým pokrmům, do salátů, nádivek, omáček, pomazánek nebo jen jako ozdoba na studené mísy a jednohubky. Nejvhodnější houby k nakládání jsou václavky, hlívy, hříbky, lišky, klouzci a žampiony.
Jak na to?
■ houby pořádně očistíme a můžeme je rozkrájet nebo v případě malinkých hříbků je necháme vcelku
■ předvaříme je asi 10 až 20 minut v mírně slané vodě
■ nakládáme do octového nálevu

4. HOUBY V OCTU

Suroviny: houby, nálev na 1 l vody: 1/4 l octa, 6 lžiček cukru, 5 tablet umělého sladidla, 2 lžičky soli, bobkový list, 5 kuliček nového koření, 15 kuliček pepře, 1,5 lžičky hořčičných semínek, 1/2 lžičky koriandru (místo jednotlivého koření – můžeme použít polotovar na okurky..
■ do sklenic můžeme přidat cibuli, celer, mrkev, papriku nebo feferonku
■ připravíme nálev - smícháme a povaříme všechny ingredience asi 5 min. Do sklenic plníme houby spolu se zeleninou (dle chuti a oblíbenosti) asi do 3/4 objemu sklenic. Nálev nalijeme do sklenic, ty pak důkladně uzavřeme a 25 minut sterilujeme úplně ponořené ve vodě. Nakonec sklenice vyndáme a necháme vychladnout.

5. HOUBOVÁ ŽEMLOVKA

Suroviny: 10 ks rohlíků, 500 g čerstvých hub, 1/2 l mléka, 1 ks vejce, cibule, 30 g másla, tymián, kečup, sůl
Postup: Rohlíky pokrájíme na plátky a zalijeme trochou mléka. Houby nakrájíme na kousky a podusíme na cibulce. Do vymaštěného pekáče pokládáme vrstvu rohlíků, na ně dáme houby, pokapeme kečupem, posypeme tymiánem.
Vrstvy střídáme tak, aby nahoře zůstala vrstva rohlíků. Zbytek mléka osolíme a rozšleháme do něj vejce. Zalijeme tím houbovou žemlovku a zapékáme ve středně vyhřáté troubě asi 20 min.

6. HOUBOVÝ GULÁŠ

Suroviny: 4 šálky pokrájených čerstvých hub, 4 rajčata, 4 papriky, 4 brambory, olej, 3 větší cibule, sladká mletá paprika, drcený kmín, pepř, šálek smetany, hladká mouka, sůl, vegeta
Postup: Osmažíme na oleji pokrájenou cibuli, přidáme houby, podusíme a potom přidáme pokrájená rajčata a papriky, brambory na kostičky a koření. Podlijeme vodou – asi 0,5 l. Dusíme pod pokličkou 40 minut. Do smetany vmícháme mouku, kterou vlijeme do podušených hub a povaříme ještě asi 15 minut. Dle chuti dosolíme a dochutíme vegetou. Podáváme s chlebem nebo bramborovými noky.

7. HOUBOVÁ ČALAMÁDA (na topinky)

Suroviny: 500 g cibule, 1-2 kg hub, 500 g červené papriky, kečup, rajčatový protlak, sůl, chilli koření, česnek
Postup: Houby nakrájíme na větší kousky a uvaříme ve slané vodě 15 minut. Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na půlkolečka a přidáme papriky umleté na masovém strojku. Uvařené houby scedíme a přidáme k cibulce a paprikám, vše dusíme do měkka. Pak přidáme kečup, protlaky, sůl, chilli, česnek a zamícháme. Už nevaříme, ale plníme do sklenic a sterilizujeme 30 minut při 80 °C.

8. ŽAMPIONOVÉ TOUSTY

Suroviny: 100 g čerstvých žampionů, 4 plátky bílé veky, 2 vejce, 30 g másla, 100 g tvrdého nastrouhaného sýra, nasekaná petrželka na ozdobu, sůl a pepř dle chuti
Postup: Očištěné žampiony nakrájíme a osmahneme na rozehřátém másle, přidáme vejce, osolíme, opepříme dle chuti a mícháme, až se vejce srazí. Směs musí být řídká. Směs hustě mažeme na připravené plátky veky, posypeme strouhaným sýrem a dáme na vymazaný plech. V rozpálené troubě toasty zapečeme. Hotové ozdobíme zelenou petrželkou.

9. JEHNĚČÍ KOTLETY PO HOUBAŘSKU

Suroviny: 4 jehněčí kotlety asi po 175 g, sůl a čerstvě mletý pepř, 2 lžíce olivového oleje, 75 ml červeného vína , 225 g čerstvých hub (lišky, hřiby), půl rozmačkaného česneku, 200 ml drůbežího vývaru, 2 lžičky kukuřičné moučky, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička vinného octa, 2 lžíce másla
Postup: Kotlety opepříme a potřeme olejem (nesolíme!). Při stálé teplotě je opékáme 6 – 8 minut (středně) nebo 12 – 15 minut (úplně). Položíme je na talíř a přikryjeme, aby nevychladly. Vylijeme z pánve přebytečný tuk a usazeninu na dně připečeme dohněda. Přidáme červené víno, houby, zamícháme a přilijeme vývar. Necháme 3 - 4 minuty bublat. Do hrnečku dáme kukuřičnou moučku, hořčici a spojíme s 1 lžící studené vody. Vlijeme do pánve, zamícháme a krátce, do zhoustnutí povaříme. Přidáme ocet, máslo a podle chuti koření. Jehněčí kotlety trochu osolíme, lžící na ně nahrneme houby a podáváme s opékanými brambory.

10. HOUBOVÉ ŘÍZKY

Suroviny: čerstvé kloboučky hřibů, masáků, pečárek, křemenáčů nebo tvrdších holubinek, sůl, mletý pepř, drcený kmín, hladká mouka, vejce, strouhanka, olej na smažení
Postup: Houby rozkrájíme na kousky, které nasolíme, okořeníme a necháme je deset minut odležet. Houby obalujeme v klasickém trojobalu a smažíme dozlatova po obou stranách.

Zdroj: www.houbar.cz


Autor: (dom)
Foto ara

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.