Češi a pivo - Stále jsme největší pijani! Vaříme si ho i doma
PRAHA – Pivovary a hospodští se radují! Zatímco jinde v Evropě spotřeba piva klesá, Češi jsou v pití zlatého moku stále na špici, a to i přes jeho zdražování.
Pivovary a hospodští se radují! Zatímco jinde v Evropě spotřeba piva klesá, Češi jsou v pití zlatého moku stále na špici, a to i přes jeho zdražování. „V podstatě můžeme říci, že pijeme pivo pořád stejně, což nám pivovarníci z celé Evropy závidí,“ popsal Jan Veselý z Českého svazu pivovarů a sladoven. Stále navíc stoupá vývoz českého piva do světa, loni se vyvezlo zhruba tři a půl milionů hektolitrů!
Ve velké míře jsme si zamilovali nealko pivo. A když se nám zdá pivo v hospodě drahé, zapojí Češi svoji vynalézavost. Podle odborníků je totiž hitem poslední doby mezi pivaři i možnost uvařit si pivo doma na plotně.
Milan Kozlíček (40): Z koupelny mám pivovar!
Milan Kozlíček (40) si pivo vaří sám a není žádný troškař. V tchánově domku v Horních Dubenkách u Jihlavy si založil vlastní pivovárek! Pivo vaří v bývalé koupelně a štamgasti na něj stojí fronty.
Svému koníčku obětuje pan Kozlíček skoro všechen volný čas. O víkendu navaří várku dvě stě litrů a přes týden mu ji hlídá jeho tchán Jaroslav Čech. „Když sem přijedu, celý víkend vařím a stáčím pivo, které pak vezu do hospůdky. Během týdne zase tchán denně dohlíží a píše záznamy z průběhu kvašení, nebo hlídá, jestli nevypadl proud,“ popisuje Kozlíček dělbu práce.
V pivovárku dokáže ročně vyrobit maximálně 80 hektolitrů piva. Vaří čtyři druhy piv. Nejčastěji je to Javořický světlý ležák, velký úspěch ale má i pivo »čtrnáctka«. Na prodej piva má pan Kozlíček dokonce pořadník! „Mám tolik zájemců, že to jinak nejde. Když pivo dojde, jsou štamgasti nešťastní,“ řekl Kozlíček.