Václav Chaloupek točí nový Večerníček! O ježkovi Aladinovi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Václav Chaloupek točí nový Večerníček! O ježkovi Aladinovi!

Ježek Aladin poprvé v životě uviděl českou přírodu.
Ježek Aladin poprvé v životě uviděl českou přírodu. (pro Aha! – Jaroslav Vogeltanz, Foto Aha! – Mária Rušinová)

PLZEŇ – Příběh afrického ježka ušatého Aladina, který se zatoulal do české přírody, se právě rodí ve filmové dílně autora Večerníčků Václava Chaloupka. Aladin se na své cestě setká s lišákem, s ježčí rodinkou, srnkami, zmijí a dalšími zvířátky. Aha! bylo při tom.

Je časně ráno, vyrážíme na louku. „Začínáme brzy, protože ježci jsou nejaktivnější v noci, přes den chtějí klid. Natáčet budeme dopoledne a přes poledne. Odpoledne budou ježci odpočívat. Pokračovat budeme zase k večeru až do tmy, dokud to budou brát kamery,“ plánuje Chaloupek.

Pouštní ježek Aladin podle scénáře poprvé vidí trávu, chodí v ní, prohlíží si kytky a stromy, vidí kolem sebe první živočichy.

K našemu překvapení nejsou při natáčení nejakčnější »herci«, ale kameraman a autor. „Nepoužíváme žádnou drezúru. Na zvířatech nic nechci, například aby panáčkovala. Stavíme na jejich přirozeném chování. Pokud od nich něco chci, tak jim jen připravím situaci tak, aby se dala natočit,“ vysvětluje Chaloupek. Kameraman je stále ve střehu. Chystá se setkání s lišákem. Autoři očekávají, že lišák ježka očichá, a když se o Aladinovu bodlinku píchne do čumáku, uskočí. „I když vycházíme z toho, co o zvířatech známe, může být všechno i jinak, a na to musí kameraman umět rychle reagovat,“ říká Chaloupek.

Aladin splnil všechna očekávání. V trávě trochu nemotorně našlapoval, občas si chytl luční kobylku. Roztomile ňuchal dlouhým čumáčkem. Jako pravá filmová hvězda předvedl, i jak se umí parfémovat vlastní »vůní«. „Když ježci narazí na nějakou aromatickou látku, začnou zvracet žlutou šťávu, hází si ji na bodliny a rozmydlí po sobě,“ vysvětluje Chaloupek.

Zvířecí televizní hvězdy Zvířecí televizní hvězdy - Vydrýsek, Žolík, Flíček a Ťap...

PLZEŇ – Afričtí ježci ušatí zůstanou po natáčení nejnovějšího Večerníčku pravděpodobně u Václava Chaloupka, i když o ně mají už teď zájem chovatelé.

Ostatní ježci se bez problémů vrátí do přírody. Stejně jako lišák Tuláček, který byl po natáčení čtyři roky v záchranné stanici v Rokycanech a pak se před definitivním návratem do lesa vrátil k Václavu Chaloupkovi. Pruhovaní kamarádi jezevec a malí divočáci už také běhají po lesích. Jezevce Chaloupek vypustil do přírody. Divočáky několik dní před tím, než měli jít do zoo, někdo v noci pustil z výběhu. Lidé je později vídali v lesích kolem Rokycan. Bažantí Kluci ze zámku po natáčení šli na pár měsíců do záchranné stanice ve Spáleném Poříčí. Po půl roce, když skončila doba honů, byli vypuštěni do přírody. Jaký je osud ostatních hlavních hrdinů, kteří ve Večerníčcích hráli?

  • Lišák Šíša
    Lišák Šíša hraje v novém Večerníčku a v budoucnu se určitě vrátí do lesa. Šíšovi dělal při natáčení společnost i ochočený srneček.
  • Rys Ťap
    Pochází ze zoo v Olomouci a nyní je v záchranné stanici v Pavlově. Je malým unikátem. I když jsou mu čtyři roky, stále s ním lze na volno chodit do přírody.
  • Vydrýsek
    Byl zapůjčen od záchranné stanice v Pavlově a od počátku bylo dáno, že Vydrýsek skončí jako chovný samec v Bavorském národním parku. To se také stalo.
  • Vlčí bráškové Žolík a Flíček
    Žijí na hájovně u Václava Chaloupka, kde mají 40 m dlouhý a 15 m široký výběh. O vycházky do lesa prý příliš nestojí, nejlépe se cítí na svém území.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Méďové pořádně povyrostli...

BEROUN – Vzpomínáte si ještě na ta tři roztomile nemotorná, skotačivá medvíďata z Večerníčku? Na Kubu, Vojtu a Matěje? Seriál Méďové o třech malých medvědích brášcích natočil fotograf, scenárista a režisér Václav Chaloupek (59) v roce 2001.

Poté se medvědím sourozencům dostalo nového domova – v Berouně. Město medvědům vybudovalo bydlení v lesoparku na svahu Městské hory.

Kromě trojice Kuba, Vojta a Matěj se ve Večerníčku objevili i méďové Honzík a Eliška. Ti teď žijí v plzeňské zoo, která má druhý největší výběh pro medvědy v republice.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.