Děti se musí usmívat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Děti se musí usmívat!

Patronka Nadace Naše dítě Helena Vondráčková s ředitelkou nadace Zuzanou Baudyšovou při návštěvě v dětském domově.
Patronka Nadace Naše dítě Helena Vondráčková s ředitelkou nadace Zuzanou Baudyšovou při návštěvě v dětském domově. (: archiv Nadace Naše dítě)

PRAHA – Stovky dětí žijí i v České republice doslova v šílených podmínkách. Jsou týrané vlastními rodiči, zneužívané otci, bydlí v bytech, které se podobají »jedovým chýším«. Jejich mámy propadly alkoholu, nedokáží se o ně starat.

Nadace Naše dítě

Do školy chodí špinavé, zanedbané, spolužákům jsou pro smích…

„Děti se samy bránit nedokáží. Snažíme se proto pomáhat dětem z problémových rodin, dětských domovů, dětem ohroženým, zneužívaným a týraným, ale i mentálně nebo fyzicky handicapovaným,“ říká ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová. Za třináct let dokázala nadace pomoci stovkám takových dětí.

Natálka (1) a Míša (2)
Teprve desetiměsíční Natálku přinesl do Klokánku, rodinného zařízení Fondu ohrožených dětí, její vlastní táta. „Donesla mi ji její matka, že už se o dceru nechce starat, ať se prý teď starám já,“ řekl pracovníkům fondu muž, který neměl byt a práci. Bývalá partnerka mu pro dítě nedala žádnou výbavičku ani sunar… „Natálka byla bledá, podvyživená a do krve opruzená,“ popisuje »teta«, která se v Klokánku o Natálku starala.

Během dvou měsíců přibyl k Natálce i její bratříček Michal (2). Matka ho nechala prababičce, ale ta se kvůli svému věku a zdravotnímu stavu nebyla schopna o chlapce starat. Oba sourozenci se poprvé setkali až v Klokánku.

Otec se na děti už podívat nepřišel, vlastní máma je navštívila jen jednou. „Natálka celou návštěvu proplakala, nebyla k utišení, k mamince jít nechtěla,“ popisuje »teta«. Po ročním pobytu v Klokánku byly dětem vybráni noví rodiče, hned si padli do oka a obě děti u nich našly nový domov.

Nadace Naše dítě podpořila děti v Klokáncích částkou 136 000 korun.

Honza (16): Živil rodinu
Honzův táta byl úspěšný podnikatel, rozhazoval peníze, kupoval mámě, jemu i bratrovi nákladné dárky. Pak ale zkrachoval. Začal pít, stal se z něj agresivní notorik. Urážky a fyzické napadání maminky byly na denním pořádku. Když se snažil Honza otce usměrnit, dostal výprask i on. Když zemřela jejich babička a máma doma seděla a plakala, strhla se další hádka. Opilý manžel na ženu křičel: „Zabij se!“ Ta v zoufalství vzala do ruky nůž a propíchla si ruku…

Vzpamatovala ji až přítomnost dětí, které přiběhly z vedlejšího pokoje. Dokázala se vzchopit a na popud Honzy odejít od manžela tyrana do azylového domu. Našla si sice práci, ale kus odpovědnosti musel převzít i Honza. Po škole začal chodit na brigády a svým výdělkem přispívat na to, aby nepřišli o byt, ze kterého museli utéct.

Na pomoc dětem, které se staly obětí domácího násilí, přispěla nadace psychosociálnímu centru Acorus částkou 260 100 korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.