Nový občanský zákoník: Změní vám celý život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nový občanský zákoník: Změní vám celý život!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (– ara)

PRAHA – Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) stále pracuje na novele občanského zákoníku. Oproti současnému zákoníku, který existuje od roku 1964, má být ten budoucí více přizpůsoben lidské přirozenosti a chránit slabší.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) stále pracuje na novele občanského zákoníku. Oproti současnému zákoníku, který existuje od roku 1964, má být ten budoucí více přizpůsoben lidské přirozenosti a chránit slabší. V mnoha věcech bude průlomový, velké změny se týkají třeba dědictví, nájemného bydlení či zvířat. Vládě ho předloží už v prosinci, a pokud hladce projde parlamentem, bude platit už v roce 2010. Zatím není jeho konečná podoba úplně jasná. Aha! vám ukáže, co by v zákoníku mělo být.

RODINA
  • Snazší vydědění – bude jednodušší někoho vydědit, poslední vůle bude mít větší význam než teď. Bude možné ji provést i na smrtelné posteli, pokud ji uslyší alespoň dva svědci.
    Jak je to nyní: Vydědění je obtížné, poslední vůle je písemná.
  • Právo zříci se dědictví – lidé budou moci plně nakládat s předkupním právem, tedy dědit je, převádět či prodávat. Například může vzniknout dohoda mezi vnukem a dědou, že peníze, které vnuk dostal na koupi auta, jsou z jeho budoucího podílu na dědictví.Rovněž budete moci dědictví upravit tím, že stanovíte, co s ním pozůstalí musejí udělat – například, že sbírku mincí nesmějí prodat dříve než za třicet let.
    Jak je to nyní: Nic z toho doposud není možné, dědictví se člověk může vzdát až po smrti člověka, po němž dědí.
  • Zdědíte i dluhy – a to i v případě, že jsou vyšší než dědictví. Odpovědnosti za dluhy se vyhnete sepsáním rozsahu děděného majetku.
    Jak je to nyní: Odpovídáte jen za dluhy do výše dědictví.
  • Právo na pohřeb – budete si moct před smrtí určit, jaký chcete pohřeb.
    Jak je to nyní: Záleží to pouze na pozůstalých.
  • Podmínka k nemovitostem – budete moct přepsat například dům na děti, že vás v něm musejí nechat dožít.
    Jak je to nyní: Lze to, ale mnohem složitěji.
  • Církevní sňatky – stát automaticky uzná sňatky uzavřené u náboženských společností a církví. Podle druhé varianty ale bude platný jenom civilní sňatek, jako tomu bylo do roku 1989.
    Jak je to nyní: Manželé se musí kvůli vyžádání souhlasu trmácet po úřadech.
  • Exmanželé bez automatické výživy – rozvedený člověk by měl nárok na finanční podporu od bývalého partnera, jen když se nemůže sám uživit z příčin, které vznikly během manželství například v případě dlouhodobé nemoci.
    Jak je to nyní: Kdokoliv má kdykoliv nárok žádat bývalého partnera o podporu. A to i v případě, že spolu dlouho nežijí.
  • Ochrana proti domácímu násilí – už se nemá týkat jen partnerů, rozšiřuje se na všechny členy domácnosti. Nikdo nesmí být tyranizován fyzicky či psychicky. Chcete příklad? Vnuk už nebude moci šikanovat svého dědu, syn matku, babička vnučku…
    Jak je to nyní: Počítá se s tím, že domácí násilí páchá jen partner na partnerovi.
ZDRAVÍ
  • Písemný souhlas – u lékaře bude nutný u některých zákroků, které mají trvalé následky, třeba i vytržení zubu. Týká se to ale i tetování. Před zákrokem vám také lékař musí přesně říct, o jaký zákrok se jedná, a co bude dělat.
    Jak je to nyní: Písemný souhlas je třeba v méně případech, než tomu má být v budoucnu.
  • Větší otevřenost lékařů – budou vám muset říct, co přesně vám chtějí dělat. Vy budete moct nesouhlasit.
    Jak je to nyní: Všichni bohužel víme, jak to v nemocnicích chodí. Někdy musíte o diagnózu a léčebný postup doslova škemrat.
  • Právo na důstojnost – u choulostivých úkonů si budete moct vymínit, aby při nich nebyl nikdo, kdo tam nemá co dělat.
    Jak je to nyní: Zdravotnický personál se často chová příšerně. Jste pro ně pouze diagnóza, ne člověk.
ZVÍŘATA
  • Zvíře není věc – zvíře bude mít speciální právní postavení. Pejska, kočičku nebo morče si proto nebude moci koupit dítě do patnácti let zjednodušeně řečeno, do »zverimexu« bude muset přijít s maminkou nebo tatínkem. Důvod? Podle odborníků si dítě může za peníze koupit téměř cokoliv, ale u zvířat by mělo vědět, že si pořizuje živého tvora, a ne hračku.
    Jak je to nyní: Psa, kočku nebo morče jeho majitel miluje. Jenže podle platného zákoníku není rozdíl mezi zvířaty a hračkou či nábytkem…
MAJETEK A PENÍZE
  • Koupě bytu nebo domu – už nebude nutné čekat na zápis do katastru, platným se vše stává podpisem kupní smlouvy.
    Jak je to nyní: Majitelem se stáváte až po zápisu do katastru.
  • Menší význam písemné smlouvy – větší váhu by dostalo slovo-ústní slib. Některé smlouvy (prominutí dluhu známému, pronájem bytu, pole, lesa či auta) by už nemusely mít písemnou podobu. To usnadní řadu věcí, vzniká tím ale riziko, že nebudete mít v ruce podepsanou smlouvu, s druhou stranou se budete muset soudit a nebudete mít v ruce pádný důkaz.
    Jak je to nyní: Bere se v potaz jen smlouva písemná.
  • Hádky se sousedy – když bude sousedův strom zasahovat na váš pozemek, má soused právo očesat z něj na vašem pozemku ovoce. Soud vám rovněž bude moci nakázat, abyste váš a sousedův pozemek oddělili ploty. Například kvůli domácím zvířatům.
    Jak je to nyní: Souseda na pozemek nemusíte pustit, stavět plot vás také nikdo nedonutí.
  • Společný majetek – budete moci manželovi či manželce zabránit v investicích ze společného majetku, například v riskantním podnikání.
    Jak je to nyní: Nebere se zřetel na to, kdo riskantním podnikáním ochudí rodinný rozpočet.
  • Zákaz lichvy – kdo by si půjčil peníze na vysoký úrok, musel by to mít jednoznačně uvedené ve smlouvě – a to nejen výši úroků, ale kolik a za jak dlouho peníze vrátí.
    Jak je to nyní: Vysoké úroky bývají schovány v dodatcích, nebo nenápadně na konci smlouvy. Jsou tím proslulé firmy nabízející rychlé půjčky.
BYDLENÍ
  • Výpověď z bytu bez udání důvodu – majitel bytu bude moci vypovědět nájemní smlouvu bez udání důvodů, výpověď bude běžet dva roky. První nájemníci by se tak museli vystěhovat z bytu v roce 2012 (zákoník může začít platit v roce 2010, dva roky poběží výpovědní doba). Velký problém může ale přinést deregulace nájemného majitel nasadí vysokou částku a nájemník se buď přizpůsobí, nebo se do dvou let vypakuje.
    Jak je to nyní: Není možné bezdůvodně smlouvu ukončit. To se zákonitě nelíbí majitelům domů – někteří nájemníci bydlí například v centru Prahy v bytě o rozměrech 160 metrů čtverečních a platí poměrně nízké regulované nájemné.
  • Bezbariérové bydlení – budeteli bydlet v nájemním bytě a stane se vám úraz, budete moct po panu domácím požadovat, aby váš byt přestavěl na bezbariérový.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.