Čeští lékaři: Salámy jsou zdravější než jogurty! Ale jen některé… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Čeští lékaři: Salámy jsou zdravější než jogurty! Ale jen některé…

Nejzdravější jsou fermentované salámy s plísní na povrchu.
Nejzdravější jsou fermentované salámy s plísní na povrchu.

PRAHA – Kysané mléko, jogurty či podmáslí jsou lékaři doporučované potraviny s obsahem tzv. probiotik – živých mikroorganismů, které posilují imunitu, působí proti infekci a mají i protirakovinné účinky.


● Posilují imunitu
● Působí proti infekci
● Mají protinádorové účinky

Nyní však čeští specialisté na výživu vypracovali studii, ze které vyplynulo, že vydatný zdroj těchto látek obsahují i salámy!

„Jedná se zejména o fermentované suché ušlechtilé salámy, u nás uherského typu, které představují vynikající, a přitom nesmírně vydatný zdroj probiotických mikroorganismů,“ uvádí doc. MUDr. Petr Petr, PhD. z oddělení klinické farmakologie Nemocnice v Českých Budějovicích.

Ke stejným výsledkům docházejí i zahraniční vědci, podle nichž bakterie mléčného kvašení z fermentovaných masných výrobků mají velkou protinádorovou aktivitu. „Fakt, že jogurty a jogurtové mléčné nápoje obsahují probiotika, je všeobecně znám, fermentované masné výrobky zůstávaly dlouho v pozadí,“ dodávají ve své práci čeští lékaři.

„Nejdůležitější ale je, aby se lidé nestravovali jednostranně, ale měli pestrou stravu z kvalitních potravin,“ upozorňuje Tamara Starcovská, místopředsedkyně Fóra zdravé výživy. Kliknutím zvětšetePoukazuje zejména na skutečnost, že Češi mají nedostatek vlákniny. Ta mimo jiné slouží jako potrava pro zdraví prospěšné probiotické bakterie. Vlákninu získáme zejména konzumací zeleniny, ovoce, luštěnin nebo celozrnného pečiva.

Co jsou probiotika?

Probiotika jsou živé organismy, které mají prokazatelně příznivý účinek na lidské zdraví. Působí v tlustém střevě, kde snižují přítomnost nežádoucích mikrobů a snižují jejich přilnutí ke sliznici. V žaludku a dvanáctníku snižují přítomnost a životaschopnost Helicobactera pylori, spolupůvodce vředové nemoci žaludku a rizikového faktoru pro nádorová onemocnění žaludku. Známá jsou i tzv. prebiotika, což jsou látky, které slouží jako potrava pro probiotické bakterie (je to např. vláknina).


Autor: (frr)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.