Delhi čeká umělé oplodnění - Slonice byla u gynekologa | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Delhi čeká umělé oplodnění - Slonice byla u gynekologa

Veterináři včera zkoumali, zda je slonice Delhi ještě schopna být matkou.
Veterináři včera zkoumali, zda je slonice Delhi ještě schopna být matkou. (pro Aha! – Věra Vrabcová)

ÚSTÍ NAD LABEM – Velkou sloní nadějí teď žije zoo v Ústí nad Labem. Specialisté na reprodukci zvířat z berlínského institutu provedli gynekologické vyšetření zdejších slonic indických Delhi (25) a Kaly (24).


Zjistili, že Delhi může být matkou. Teď zoo shání nejvhodnějšího sloního dárce spermatu pro umělé oplodnění.

„Delhi je zdravotně v pořádku. Probíhá u ní plnohodnotný cyklus. Vrchol posledního byl nyní na začátku července, a tak, pokud nenastanou komplikace, bychom mohli na přelomu října a listopadu provést inseminaci,“ řekla včera Aha! mluvčí zoo Věra Vrabcová.

Zoologové zatím vytipovali tři potenciální »ženichy«. Jednoho našli v Anglii, druhého v německém Hanoveru a třetí je z Jeruzaléma. Kliknutím zvětšeteJakmile bude Delhi připravena, nastane velká akce. „Sperma se od samce odebere a pak se musí letecky v co nejkratší době, nejdéle do osmi hodin, dopravit k samici,“ objasnila mluvčí. Delhi už jednou mládě s anglickým samcem na svět v září 2002 přivedla. Při porodu ale zemřelo. Chovatelé doufají, že tentokrát se sloní stádo úspěšně rozroste. U druhé samice Kaly vyšetření potvrdilo, že potomky mít kvůli cystám nemůže.


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.