Zákeřné klíště - Přežije vyprání na 50 °C | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Zákeřné klíště - Přežije vyprání na 50 °C

Proč nejde rozmáčknout?  Jak se přichytí ke kůži, čím se drží a co ho činí tak odolným? Klíště je k tomu velmi důmyslně vybaveno! Na malém tělíčku má několik nepostradatelných »pomocníků«.
Proč nejde rozmáčknout? Jak se přichytí ke kůži, čím se drží a co ho činí tak odolným? Klíště je k tomu velmi důmyslně vybaveno! Na malém tělíčku má několik nepostradatelných »pomocníků«.

PRAHA – Vrátili jste se z výletu do přírody, prohlédli jste se, žádné klíště na těla nemáte, oblečení jste hodili do pračky, a jste proto v klidu? Abychom nemuseli mít žádné obavy, měli bychom podle nového výzkumu entomologů prát ve vodě teplé nejméně 60 °C či prádlo hodit do sušičky…

Nemoc přenáší i larva velká 0,8 mm!

Ponoření do vody, tedy nedostatek vzduchu, klíšťatům nevadí. Pod vodou dokáží přežít i několik hodin, nevadí jim ani teplota vody kolem 50 °C. Spolehlivě je zahubí až opravdu vysoké teploty.

Americký entomolog John Carrol ve snaze zahubit klíště praním použil několik různých kombinací pracích prášků a teploty vody. „Klíšťata přežila naprostou většinu pracích programů. Jen vysoká teplota vody jich zahubila podstatnou část, nikoli však všechna,“ popisuje Carrol.

Experiment se sušičkou byl úspěšnější. Vysokou teplotu nepřežilo jediné klíště. Pokud však byla nastavena na nízkou teplotu, klíšťat přežila celá třetina. Jaká je tedy rada? „Po návratu z lesa vyperte oblečení pokud možno alespoň na šedesát stupňů!“ nabádá Carrol.

Ještě větší pozornost bychom ale podle českých odborníků měli věnovat důkladnému prohlédnutí celého těla. Prohlídka musí být pečlivá a nejen jedna, zopakovat by se měla po několika hodinách nebo následující den. „Člověka mohou napadnout a infikovat i nedospělá klíšťata, přičemž nenasátá larva je v průměru velká jen 0,8 milimetru a nymfa 1,2 milimetru,“ uvádí doktor Milan Daniel ze Státního zdravotního ústavu.

Místa nejčastějšího přisátí klíšťat jsou podkolenní jamka, třísla, podpaží, za ušima, u dětí na hlavě mezi vlasy. Klíšťata se však mohou přichytit kdekoliv, včetně intimních míst.

Proč nejde rozmáčknout?
Jak se přichytí ke kůži, čím se drží a co ho činí tak odolným? Klíště je k tomu velmi důmyslně vybaveno! Na malém tělíčku má několik nepostradatelných »pomocníků«:

  • Ochranný chitinový štít - Díky němu je obtížné klíště rozmáčknout.
  • Tykadla - S jejich pomocí klíště nalezne na těle nejvhodnější místo k uchycení a přisátí.
  • Kusadla - Jimi klíště prořezává pokožku hostitele.
  • Sosáček se zpětnými háčky - Umožňuje sání a velmi pevné přichycení k hostiteli.
  • Speciální smyslový orgán - Díky němu vnímá přítomnost hostitele a dokáže ho »vyčuchat«.

Jak klíště správně odstranit?

Velmi zažitým omylem při odstraňování klíštěte je jeho zakápnutí olejem a vytáčení proti směru hodinových ručiček. Při zakápnutí olejem či namazání krémem se klíště zadusí a vyvrhne všechny své škodlivé látky do těla. Klíšťaty se nemá ani točit. Sosáček není vrut! Při pokusu o otáčení dojde vždy k odtržení přední části klíštěte, která zůstane v kůži a způsobí dlouho přetrvávající zatvrdlinu, případně zánět. Jak tedy správně klíště odstranit?

  • Místo přisátí dezinfikovat jodovým či jiným dezinfekčním prostředkem.
  • Pomocí navlhčené textilie (nejlépe žínka, ručník) lehce pohybovat (viklat) se strany na stranu klíštětem, které se po 2 až 3 minutách uvolní.
  • V případě potřeby lze klíště opatrně podebrat a vyjmout měkkou pinzetou.
  • Místo po odstraněném klíštěti znovu dezinfikovat jodovým či jiným dezinfekčním prostředkem.

Tady je nejvíc nakažených klíšťat

Výskyt klíšťat pravidelně na celém území Česka monitorují hygienici. Kromě jejich počtu je testují na lymeskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu. Kde žije nejvíce klíšťat, která přenášejí nemoci?

Červená – tady hrozí největší riziko, že se do vás »zakousne« nakažené klíště.
Žlutá – v těchto oblastech nikdy nezapomínejte na repelent.
Modrá – tady žije nejméně infikovaných klíšťat.

Největší mýty o klíšťatech

  • Klíště skáče ze stromů. Omyl! Klíště se dokáže k oběti dostat velmi rychle a rozhodně neskáče ze stromů. Na hostitele prostě přeleze. Klíšťata se vyskytují jen ve výšce do jednoho metru.
  • Měl jsem boreliózu, už ji nedostanu. Omyl! Lymeská borelióza je ve srovnání se zánětem mozku způsobeným klíšťaty častější. Pokud se včas zachytí, dá se úspěšně léčit antibiotiky, ale tělo se jí při každém dalším setkání musí znovu bránit, nevzniká proti ní imunita.
  • Pod ořešákem klíště nežije. Omyl! Zákeřný roztoč žije jak na okrajích lesů, tak v zahradách a městských parcích, tedy i v trávě pod ořechy.
  • Očkovat se musejí hlavně děti. Omyl! Zatím existuje očkování jen proti klíšťové encefalitidě. Některé pojišťovny na vakcíny připlácejí jen dětem a mladistvým do 18 nebo 26 let. Očkovat by se ale měli nechat hlavně dospělí a senioři. Jejich tělo totiž s nemocí nebojuje tak snadno a trvalé následky jsou závažnější. U dětí bývá průběh obou nemocí mírnější.
  • Jedinou možnou likvidací klíštěte je spálení. Omyl! Vytažené klíště spláchněte do toalety. V žádném případě ho nespalujte, mohlo by se rozlétnout do stran, a rozšířit tak virus či bakterie do okolí, zejména při zasažení oka.

Borelióza hrozí i psům

Lidé by měli v sezoně klíšťat chránit nejenom sebe, ale i své kočky a psy. Ti u nás mohou být napadeni jedenácti různými druhy klíšťat. Naše mazlíčky nejvíce ohrožuje borelióza. Nemocný pes dostane vysoké horečky, záněty kloubů, začne odmítat pohyb, zvětší se mu mízní uzliny a zhorší se funkce ledvin. Psy můžeme chránit očkováním nebo aplikací speciální odpuzovací látky za ucho. Roztok, který chrání psy, ale nikdy nedávejme kočce. Syntetická látka je pro ně jedovatá. Veterináři také doporučují protiklíšťové obojky a spreje, které krvežíznivé tvory odpuzují.


Autor: (frr, lt)
Zdroj: Státní zdravotní ústav
Foto: ara

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.