První pochod gayů a lesbiček v Česku - Létaly granáty se slzným plynem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

První pochod gayů a lesbiček v Česku - Létaly granáty se slzným plynem!

pochod gayů a lesbiček
pochod gayů a lesbiček  (pro Aha! – Štěpánka Kadlečková)

BRNO – V pořádnou melu se zvrhl sobotní první pochod homosexuálů v Čechách. Vzduchem létaly granáty se slzným plynem, vajíčka i rány pěstí, kterými se neonacisté rozhodli odsoudit práva čtyřprocentní menšiny.

V pořádnou melu se zvrhl sobotní první pochod homosexuálů v Čechách. Vzduchem létaly granáty se slzným plynem, vajíčka i rány pěstí, kterými se neonacisté rozhodli odsoudit práva čtyřprocentní menšiny.

Násilné chování asi stovky neonacistů rozlítilo i ministra vnitra Ivana Langera. Ten dokonce uvažuje o zákazu extremistické Národní strany. „Pomyslný pohár ještě nepřetekl, čekáme na poslední kapku,“ řekl Langer.

Pochod homosexuálů měl v sobotu v centru Brna začít ve 14 hodin. Organizátoři jej z obav ze střetů s odpůrci gayů a lesbiček zrušili, za tři čtvrtě hodiny ho ale uspořádali po kratší trase. Během akce nebyla nouze o útoky ze strany neonacistů. Zasloužil se o ně i brněnský páter Libor Halík. „Svatá Maria, matko Boží, ochraňuj nás před homosexuálními pedofily,“ hromoval Halík. Nakonec pochod zakončily chaos a útoky slzným plynem. „Pořídili jsem videozáznam z celé akce, máme dokonce záběry z vrtulníku. Nahrávky by nám měly pomoci útočníka vypátrat,“ uvedla mluvčí brněnské policie Andrea Procházková s tím, že předvedeno bylo 15 osob. U jedné z žen policisté našli slzný plyn. Záchranka ošetřila víc než dvacet lidí.

30.6.2008

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.