Naděje pro nemocné s leukemií: Transplantace kostní dřeně bez rizika smrti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Naděje pro nemocné s leukemií: Transplantace kostní dřeně bez rizika smrti

Leukémie je nejčastější zhoubné onemocnění dětí.
Leukémie je nejčastější zhoubné onemocnění dětí. (ČTK)

PRAHA – Vědci z brněnské Masarykovy univerzity vyvinuli nový způsob léčby pacientů se zhoubným onemocněním krve, leukemií! Dokážou výrazně omezit nežádoucí účinky transplantace kostní dřeně, která je pro nemocné často jedinou možností jak přežít…

Vědci z brněnské Masarykovy univerzity vyvinuli nový způsob léčby pacientů se zhoubným onemocněním krve, leukemií! Dokážou výrazně omezit nežádoucí účinky transplantace kostní dřeně, která je pro nemocné často jedinou možností jak přežít…

Dosud totiž při transplantaci kostní dřeně dochází až u 50 procent pacientů ke komplikacím, a část nemocných na ně zemře. „Buňky dárce ničí zdravou tkáň pacientů, my se snažili tento nežádoucí účinek omezit,“ uvedl šéf výzkumného týmu Jaroslav Michálek.

Transplantace kostní dřeně se podle Michálka používá v nepříliš změněné podobě 40 let. „Novinka spočívá v tom, že předtím, než se nemocnému podají buňky od dárce, lékaři vakcínu upraví. Odstraní bílé krvinky, které by napadaly zdravé buňky pacienta, a naopak posílí ty protinádorové,“ popsal Michálek s tím, že získali povolení a metodu budou zkoušet na pacientech.

Problém je ale s penězi. Příprava jedné vakcíny pro konkrétního pacienta stojí 200 až 500 tisíc korun. „Vzhledem k tomu, že je to léčba, která se musí připravovat individuálně pro každého pacienta a není možná pásová výroba, není zájem farmaceutických firem tento výzkum podporovat,“ vysvětlila Jana Doleželová, Miss České republiky 2004 a zároveň ředitelka Nadačního fondu Modrá kotva, který výzkum bude podporovat.

Podle odborníků se však nový způsob léčby vyplatí. „Léčba onkologicky nemocného stojí měsíčně přes 100 tisíc korun a když se uzdraví dřív, ušetří se,“ řekl prof. Jan Žaloudík z Masarykova onkologického ústavu.

Zhoubných nádorů přibývá

Rakovina! Ročně zhoubné onemocnění postihne téměř 72 tisíc Čechů a podle údajů z národního onkologického registru nemocných bude přibývat.

„Letos přibude více než 7400 nových případů rakoviny tlustého střeva a konečníku. Zhruba 1700 z nich bude diagnostikováno ve velmi pokročilém stadiu, kdy je šance na přežití velmi nízká,“ uvedl Ladislav Dušek, ředitel Institutu biostatistiky a analýz Lékařské fakulty brněnské Masarykovy univerzity.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.