Království jahod! Odsud se dodávají do hypermarketů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Království jahod! Odsud se dodávají do hypermarketů!

Z těchto plantáží pocházejí jahody prodávané v hypermarketech v Praze.
Z těchto plantáží pocházejí jahody prodávané v hypermarketech v Praze.

ČESKÝ BROD – Mohli by si říkat jahodoví králové. Tři spolužáci z vysoké školy zemědělské, kteří začali před pár lety podnikat na polích u Břežan II u Českého Brodu v současné době zásobují svými jahodami velkou část hypermarketů a supermarketů v hlavním městě.


Právě teď zažívají hlavní nápor práce, protože každý den je třeba z plantáží kolem sídla jejich firmy sklidit osm až deset tun nádherných, krásně voňavých a chutných jahod.

Pěstování jahod ve velkém jako tady je poměrně velká věda. Na počátku je důležité vybrat patřičné odrůdy. „Potřebujeme, aby byly dostatečně tvrdé a vydržely přepravu,“ vysvětluje jeden ze společníků Martin Louda. Na pěstování dohlížejí odborníci, například sem pravidelně dojíždí expert z Holandska.

Rostliny se pak zavlažují speciálním roztokem, který kromě vody obsahuje i hnojivo. Trubky vedou ke kořenům rostlin. Díky fóliím, které mají nad šestinou ze zdejších třiceti hektarů jahodových plantáží, mohou sklízet jahody od konce května až do začátku listopadu. Zároveň jsou díky tomu schopni dodávat jahody na trh i v deštivých dnech, kdy venku sbírat nelze.

V hlavní sezoně, což je právě teď, se na sklizni podílí až stovka lidí. Sbírají hlavně ženy, které sem za prací přijely z ciziny – Polky, Ukrajinky. „Tamhle jsou dvě údernice, ukazuje na Ukrajinky Mariu Jakobovou a Natalii Bečkovou. Dokážou nasbírat i dvě stě kilogramů jahod za den,“ říká. Sběračky dostávají odměnu sedm korun za nasbírané kilo. Ukrajinky si tedy přijdou na 1400 korun denně.

Kliknutím zvětšeteJaké jsou jahody pro obchody?

● Musí být alespoň z 80 procent červené.
● Nesmí být menší než 2,5 centimetru.
● Balí se do krabiček s hmotností čtvrt a půl kilogramu.
● Krátce po sběru jsou zchlazeny na 4 stupně Celsia.
● Do velkoskladů obchodů jsou odváženy ve stejný den, kdy byly sklizeny.

Kliknutím zvětšeteJsou afrodiziakum!

Jahody bývají nazývány královským ovocem. Výrazně zvyšují sexuální výkonnost mužů i žen, v semínkách tohoto ovoce je totiž vysoký obsah zinku. Zinek je přitom nejdůležitější minerál ovlivňující sexuální výkonnost, neboť ovládá množství a sekreci mužského pohlavního hormonu testosteronu, který pomáhá ženám rychleji se vzrušit a dosáhnout orgasmu a zároveň aktivuje spermie.


Autor: RADEK PECÁK
Foto Aha! – Martin Přibyl

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.