Jak se těží ropa... Deník Aha! navštívil průzkumný vrt | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Jak se těží ropa... Deník Aha! navštívil průzkumný vrt

Vrtmistr Aleš Kubis šéfuje týmu naftařů v Dambořicích u Kyjova.
Vrtmistr Aleš Kubis šéfuje týmu naftařů v Dambořicích u Kyjova.

DAMBOŘICE – Pokud u některého z našich benzinových čerpadel natankujete plnou padesátilitrovou nádrž osobního auta, dostanete do ní zhruba litr a půl vyrobený z ropy, která se vytěžila na Moravě.


To totiž odpovídá zhruba tříprocentnímu podílu domácí ropy na celkové české spotřebě. Moravské naftové doly (MND) jsou velmi úspěšnou firmou a stále se rozvíjejí.

V Dambořicích u Kyjova v současné době naftaři vrtají jeden ze zkušebních vrtů. Teď jsou v hloubce přibližně 1750 metrů a každý den vyvrtají zhruba šedesát dalších. „Geolog nám určil hloubku 2050 metrů ,“ upozornil vrtmistr Aleš Kubis. „Celkem tady budeme vrtat asi měsíc,“ dodal.

„Když se osádka dostane do požadované hloubky, je provedena zkouška. Při té odborníci zjistí, zda byla nalezena ropa nebo plyn. Pokud vrt úspěšný není, geologové rozhodnou, zda hledat v jiné hladině anebo odejít,“ informoval mluvčí naftových dolů Daniel Plovajko. Čeští naftaři mají ale až neuvěřitelnou úspěšnost nálezu ložisek ropy a zemního plynu. V zahraničí je to kolem 25 procent, na Moravě až 75. Na vrtu pracuje vždy jedna sedmičlenná parta. Pravidelně se na vrtné soupravě střídají po čtyřech dnech. Dělají dvě ranní a dvě noční směny po dvanácti hodinách. Vrtá se bez přestávky po dobu 24 hodin denně. Po čtyřech dnech je vystřídá další osádka.

Otázky a odpovědi kolem černého zlata

Kliknutím zvětšete■ Jak dlouho se ropa už těží a jak dlouho se těžit ještě bude?
První vrt u nás se uskutečnil v roce 1899 a jmenoval se Helena. MND mají zpracované plány na dalších 10 – 15 let. Aby udržely těžbu na stávající úrovni, každým rokem investují stovky milionů korun do průzkumu a vyhledávání ložisek. Už v 50. letech se odhadovalo, že se u nás bude těžit maximálně dalších 10 let. Avšak těží se tu pořád.

■ Kolik lidí ropu a zemní plyn v Česku těží?
Více než šest stovek zaměstnanců MND působí na 21 ložiscích. Čeští a moravští naftaři ale nepůsobí pouze ve Vídeňské pánvi. MND expandují na zahraniční trhy, například do Německa, Pákistánu, Jemenu, Ruska, Súdánu či Maroka.

Kliknutím zvětšete■ Kolik ropy a plynu se v Česku vytěží?
Denní těžba MND se pohybuje kolem 250 tis. m³ zemního plynu a 5000 barelů ropy denně. Jeden barel je 159 litrů.

■ Z kolika procent pokryje moravská ropa celorepublikovou spotřebu?
V Česku je díky geologické struktuře vysoce nereálné, aby těžba pokryla domácí spotřebu. Ložiska jsou omezená a je vyloučené, že se objeví jiná ložiska v jiných částech republiky. Cílem českých naftařů je udržet stávající těžbu. Moravská ropa a plyn pokrývají necelá 3 % české spotřeby.

Kliknutím zvětšete
Autor: (gru)
Foto Aha! – Pavel Grünwald

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.