Dostanete infarkt? Nová metoda, jak spočítat riziko | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Dostanete infarkt? Nová metoda, jak spočítat riziko

Srdeční infarkt vzniká uzavřením tepny vyživující srdce, které způsobí například krevní sraženina. Ta vzniká při vyšší srážlivosti krve, často způsobené obezitou. Uzávěrem tepny neproudí do srdečního svalu krev, a ten postupn
Srdeční infarkt vzniká uzavřením tepny vyživující srdce, které způsobí například krevní sraženina. Ta vzniká při vyšší srážlivosti krve, často způsobené obezitou. Uzávěrem tepny neproudí do srdečního svalu krev, a ten postupn

ČR – O tom, zda máme zdravé srdce, nerozhoduje pouze naše váha. Pravidlo, čím větší váha, tím větší riziko, že onemocníte srdeční chorobou neplatí zas tak docela. Dosud nejčastěji používaný indikátor.


ČR – O tom, zda máme zdravé srdce, nerozhoduje pouze naše váha. Pravidlo, čím větší váha, tím větší riziko, že onemocníte srdeční chorobou neplatí zas tak docela. Dosud nejčastěji používaný indikátor možného onemocnění kardiovaskulární chorobou, takzvaný BMI – index tělesné hmotnosti, tedy poměr naší tělesné hmotnosti k výšce, může být zavádějící. Kliknutím zvětšeteBMI může mít totiž stejné jak vypracovaný atlet, tak »gaučový pojídač chipsů«...

„Jedná se o jednu z metod, používanou při stanovení přiměřené hmotnosti. Je pravda, že je pouze orientační,“ potvrdil lékař Petr Randáček. Jak tedy zjistit, zda není naše srdce a život v ohrožení?
Vědci navrhují mnohem účinnější metodu, jak zjistit, zda nám hrozí srdeční onemocnění. Tou je výpočet poměru obvodu pasu a boků, takzvaný WHR index. „V medicínské praxi se používá i tato metoda, která není mezi laickou veřejností tolik známá. Jedná se o zhodnocení rozložení tuku v těle. Nahromadění tuku na bocích a hýždích nepředstavuje až tak zásadní riziko pro vznik zdravotních problémů, které způsobuje obezita. Oproti tomu uložení tuku v okolí pasu znamená pro člověka výrazné riziko vzniku kardiovaskulárních chorob,“ vysvětluje Randáček. Rizikový pro vznik nemocí srdce je podle něj i samotný obvod pasu u mužů větší než 94 centimetrů a u žen větší než 80 centimetrů.
Pokud máme jen pěkně oplácaná stehna a zadeček, máme velkou výhodu. Infarkt nebo mrtvice se nám vyhnou! „Natolik optimistická bych nebyla. Každý typ obezity představuje zdravotní rizika. Je však pravda, že typ obezity takzvané »jablko«, kdy je tuk uložený kolem pasu, je považován za zcela jasnou předpověď: tento člověk má nebo v budoucnu bude mít problémy se srdíčkem,“ uvádí lékařka Jaroslava Adámková s tím, že u obezity typu »hruška«, kdy je tuk převážně na bocích, není až takové nebezpečí nemocí srdce.
Lékaři však upozorňují, že tloušťka neohrožuje jen srdce! „Když se budeme věnovat obezitě podle rozložení tuku, tak lidé, kteří mají nahromaděný tuk na bocích a hýždích, mají zase jiné problémy. Například s pohybovým aparátem, mají zničené kyčelní nebo kolení klouby,“ uvádí příklad Randáček. Podle lékařů jsme národem »tlusťochů«! Komplikace obezity jako nemoci srdce a cév, cukrovka nebo rakovina kosí jednoho Čecha za druhým! „Nestačí si jen počítat možná rizika své nadváhy několika způsoby a doufat, že jeden vyjde líp. Je nutné s nadváhou také něco dělat. Nejjednodušší a nejúčinnější je upravit jídelníček a začít se hýbat,“ dodává Randáček.

Modelky budou mít srdce zdravé!

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete

Modelkám, stejně jako většině lidí, kteří dbají na svůj zdravý způsob života, problémy se srdíčkem nehrozí. „U těchto krásných dívek se velmi často obávám opačného extrému, tedy problémů z extrémní hubenosti,“ komentuje lékař Petr Randáček.

 


Autor: Tomáš LAMBERSKÝ, Marta ŠUPÍKOVÁ
Foto Aha!: Dalibor PUCHTA, Marek PÁTEK, Kateřina KOVÁŘOVÁ

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.