Dětské hlavy opět »žerou« vši | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Dětské hlavy opět »žerou« vši

Nejúčinnější je vyčesávání.
Nejúčinnější je vyčesávání.

PARDUBICE – Celá Česká republika je v posledních týdnech doslova zavšivená! Miniaturní parazit veš dětská opět řádí v mateřských školkách a školách, přeskakuje z jedné dětské hlavičky na druhou a.


● Rodiče je hubí petrolejem
● Děti mají prudké alergie

PARDUBICE – Celá Česká republika je v posledních týdnech doslova zavšivená! Miniaturní parazit veš dětská opět řádí v mateřských školkách a školách, přeskakuje z jedné dětské hlavičky na druhou a množí se neuvěřitelným způsobem. Jediná »potvůrka« se totiž dokáže rozmnožit až stopadesátkrát! Učitelé si stěžují, že za problémy mohou hlavně nezodpovědní rodiče a problém je i s neúčinnými dezinfekčními přípravky!
„Když se objevily vši dříve, mohli jsme všem dětem umýt hlavy speciálním šamponem, pokud bych to udělala teď, vyhodí mě,“ stěžuje si učitelka z pražské mateřské školy Jaroslava Stará. Podle ní je hlavní problém v rodičích. „I když jim několikrát řekneme, aby děti prohlíželi a myli jim vlasy speciálním šamponem, nedělají to,“ říká Stará. Pomoc učitelé nenacházejí ani u hygieniků. „Nemáme právní nástroje, kterými můžeme rodičům toto opatření nařídit,“ řekla Inna Valentová z Krajské hygienické stanice Pardubického kraje. Nejhorší ale je, že vši se nevyhýbají nikomu, ani rodině, která dodržuje všechna hygienická pravidla. Dítě si je ze školy přinese tak i tak. „Je to kolektivní onemocnění, protože vši se přemisťují půjčováním čepic, hřebenů, ručníků, ale třeba i při hře,“ dodala Valentová s tím, že zavšivení se projevuje především svěděním pokožky hlavy způsobené pohybem nebo bodáním hmyzu. Další problém je ten, že na vši ne vždy zabírají speciální preparáty. „V současné době jsou v lékárnách k dostání dva účinné přípravky,“ radí nešťastným rodičům Valentová. Vši jsou ale schopné si poměrně brzy vypěstovat vůči těmto přípravkům rezistenci. Proto se někteří rodiče vracejí ke starým osvědčeným metodám hubení vší a hnid octem či petrolejem, někteří používají veterinární přípravky. Výsledkem takovéto léčby ovšem často bývají bouřlivé kožní reakce! Hlavně petrolej by se podle lékařů neměl používat. „Preventivně je dobré mýt vlasy šamponem s obsahem oleje z čajovníku australského,“ uvedla Valentová.

Veš dětská Kliknutím zvětšete

● Dožívá se asi 3 až 5 týdnů.
● Za život naklade až 150 vajíček.
● Z vajíček se vylíhnou larvy a z nich dospělé vši. Jak larvy, tak dospělé vši se živí krví.
● Dospělí samečkové měří průměrně 3 milimetry.
● Samičky jsou o něco delší. Vajíčka, takzvané hnidy, přilepují na vlasy těsně u pokožky hlavy.
● Larvy se z nich líhnou již za 7 dní. Jsou asi milimetr dlouhé, podobné dospělému hmyzu.
● Bodnutí vší způsobuje nesnesitelné svědění.
● Při škrábání se do kůže může zanést infekce, která může být příčinou vzniku ekzému a hnisání.
● Vši jsou bezkřídlý hmyz, to znamená, že neumějí ani skákat ani létat, ale naopak velmi rychle běhají.
● Přenáší se z člověka na člověka pouze přímým tělesným kontaktem.
● Nejčastěji najdeme živé jedince nebo hnidy za ušima a v zátylku.

»Babské« rady

Podle našich babiček na vši skvěle zabírají bylinky. Vyplatí se vlasy mýt odvarem z máty, rozmarýnu nebo levandule.


Autor: Dana MACHURKOVÁ
Foto: Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.