Vladimír Remek, náš první kosmonaut: Už je to 30 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vladimír Remek, náš první kosmonaut: Už je to 30 let!

Vladimír Remek a Alexej Gubarev
Vladimír Remek a Alexej Gubarev (: ČTK)

BRUSEL/PRAHA – Před časem mu přišel dopis od jistého amerického vězně. Stála v něm prosba: „Sbírám autogramy známých osobností. Mohl byste mi poslat ten svůj?“ Daleko za české hranice stále sahá popularita VLADIMÍRA REMKA (60), našeho prvního kosmonauta. Přestože od jeho letu do vesmíru v neděli uplyne už 30 let.

Před časem mu přišel dopis od jistého amerického vězně. Stála v něm prosba: „Sbírám autogramy známých osobností. Mohl byste mi poslat ten svůj?“ Daleko za české hranice stále sahá popularita VLADIMÍRA REMKA (60), našeho prvního kosmonauta. Přestože od jeho letu do vesmíru v neděli uplyne už 30 let...

„Těch dopisů a e-mailů od obdivovatelů je spousta. Přicházejí denně. Odevšad. Jsou to různé fotografie a aršíky známek, o kterých ani nemám ponětí,“ popisuje Remek.

Od 2. března 1978, kdy se společně s velitelem posádky Alexejem Gubarevem vydali v lodi Sojuz 28 k vesmírné stanici Saljut, ho kosmonautika provází dodnes. Dokonce i v Evropském parlamentu, kam byl jako člen KSČM zvolen, pracuje ve výboru pro průmysl, výzkum a energetiku.

„Pověst kosmonauta za vás práci neřeší. Ale pro lidi jste zapamatovatelní,“ vykládá. Na svůj let vzpomíná rád. Jak Československo tehdy ve vesmírném programu nebylo žádným podřadným hráčem. Jak byl ve správnou chvíli na správném místě. A jak si parťáka Alexeje Gubareva pamatuje jako otevřeného a jadrného člověka. Gubarev je o 17 let starší a nyní si v Hvězdném městečku užívá zaslouženého důchodu. „Žili jsme s Vladimírem jako otec a syn,“ vzpomíná. „Vždycky jsem mu říkal: Těžko na cvičišti, lehko na bojišti. A my měli při výcviku samé jedničky. Proto jsme tenkrát letěli...“

Co třeba nevíte...
  • Kliknutím zvětšeteKromě Remka se finálního konkurzu na vesmírný let účastnil ještě jeden Čech – Oldřich Pelčák. Tomu nakonec zůstala jen role náhradníka.
  • Remek se stal 87. světovým kosmonautem. Před ním do vesmíru letělo 43 Sovětů a 43 Američanů. Dodnes se do vesmíru podívalo 467 kosmonautů z 36 zemí. A to včetně pěti vesmírných turistů, kteří zaplatili částku cca 350 mil. Kč.
  • Remek letěl do vesmíru lodí Sojuz 7KT, která se používala v letech 1973 – 1981. Kabina měřila 7 x 3 metry.
  • Skafandry Sokol byly na tehdejší dobu tak výjimečné, že se jen v mírně modernizované úpravě používají dodnes.
Remek nemusí být už jediný

Už brzy může Česko oslavovat víc kosmonautů než jen Vladimíra Remka. Pokud tedy vyjde projekt s vesmírnou lodí SpaceShipTwo společnosti Virgin Galactic. Ta chce za sumu cca 3,5 milionu korun pořádat turistické lety do vesmíru. A v pořadníku lidí, kteří už složili zálohu, jsou i dva Češi. Jeden neznámý. Druhým pak je Patrik Prepsl, kreativní ředitel jedné reklamní agentury. „Zatím jsem si koupil pořadí v seznamu. A teď šetřím,“ prozradil nedávno v jednom z rozhovorů. Let do výšky 113 km (hranice atmosféry a vesmíru) potrvá cca 2,5 hodiny a posádka zažije zhruba pětiminutový stav beztíže.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.