Nadechne se a… Potopí do 50 metrů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nadechne se a… Potopí do 50 metrů!

Bez ploutví se Jarmila potopí do 50 metrů, s ploutvemi ještě o 11 metrů níže.
Bez ploutví se Jarmila potopí do 50 metrů, s ploutvemi ještě o 11 metrů níže.

ZLÍN (jč) – Jarmila Slovenčíková (27) je mistryní světa v potápění, v takzvaném freedivingu. Za 2 minuty a 20 vteřin sjela na jediný nádech bez ploutví do hloubky 50 metrů a vrátila se na hladinu.


Nedýchat vydrží skoro 5 minut!

Před pár dny pokořila světovou elitu v bazénovém potápění pro změnu v Bělehradě. A přece ji zná jen málokdo... Slovenčíková se na hloubkové potápění vrhla před třemi lety. Promovaná fyzio terapeutka se zrovna vydala na první trénink, když zažila chvíle, na které nikdy nezapomene: „Jela jsem autobusem, když zkolaboval jeden pasažér, podařilo se mi ho oživit a asi jsem mu zachránila život.“ Podobnou má i práci, v olomoucké Fakultní nemocnici pomáhá lidem po úrazech či mozkových příhodách.

Na jeden nádech vydrží pět minut. „Měři-li mi, kolik vydržím na jeden nádech. V klidu je to 4 minuty a 50 vteřin, při špičkovém ponoru pak něco kolem dvou a půl minuty. Samozřejmě to chce speciální trénink, pořád se dá zlepšovat, musíme se mimo jiné naučit speciálním cvičením čelit obrovskému tlaku,“ říká křehká dívka.


Foto – archiv Jarmily Slovenčíkové

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.