Heparinový vrah - Rozsudek jménem republiky: DOŽIVOTÍ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Heparinový vrah - Rozsudek jménem republiky: DOŽIVOTÍ!

V 11.55 se heparinový vrah Petr Zelenka dozvěděl verdikt soudu: Doživotí...
V 11.55 se heparinový vrah Petr Zelenka dozvěděl verdikt soudu: Doživotí... (Aha! – Josef Mašek, ČTK)

HRADEC KRÁLOVÉ – Doživotí za sedm dokázaných vražd a deset pokusů o ně! Očekávaný verdikt včera v Hradci Králové vynesl soudce nad heparinovým vrahem Petrem Zelenkou (31)! Tomu při vynesení rozsudku tekly po tváři slzy, stejně tak jeho otci. Pozůstalí po obětech, jimž by měl Zelenka navíc vyplatit odškodné ve výši tří milionů korun, naopak přinesli státní zástupkyni kytici.

● Soudce: „Zelenka má štěstí, že u nás není trest smrti.“
● Naději na propuštění má až v roce 2038. Naději na propuštění má až v roce 2038.
● Kromě trestu by měl zaplatit odškodné 3 miliony!
● Otec: „To bych musel pracovat do 150 roků...“

Heparinový vrah, který může o podmínečné propuštění požádat až v roce 2038, se proti rozsudku ihned odvolal...

„Vzhledem k tomu, že u nás není trest smrti, je doživotí jedinou možnou volbou,“ prohlásil soudce při odůvodnění rozsudku. Po deseti letech ve věznici se zvýšenou ostrahou může Petr Zelenka požádat o přeřazení do mírnějšího zařízení. Propuštěn za dobré chování bude nejdříve za třicet let, tedy v roce 2038. Zelenka se na radu svého obhájce odvolal.

Soud uznal Zelenku vinným ze sedmi vražd a deseti pokusů o ně. Státní zástupkyně připomněla, že Zelenka záměrně vraždil pacienty jiných sester, nejspíš proto, aby na něj nepadlo podezření. K vraždění nepoužíval jen heparin. Několikrát použil i směs jiných léků, ty však neúčinkovaly tak, jak si asi představoval. Úmrtí, která sám zapříčinil, pak bagatelizoval. Například o Marii Fialové doslova řekl: „Byla stará, zemřela by stejně.“

Petr Zelenka včera u soudu znovu požádal pozůstalé o odpuštění, ani jednou se však k jejich lavicím nepodíval. „Myslím, že jsem byl až do konce dobrým zdravotníkem. Pokud tedy nepočítám svou trestnou činnost,“ pronesl roztřeseným hlasem. Zopakoval, že si sám nedokáže vysvětlit, proč heparin pacientům podával.

Rozsudek vyslechl se sklopenou hlavou, poté se rozplakal. Jeho otec měl příležitost se s ním rozloučit. Snažil se ho ujistit, že verdikt soudu není konečný, ale Zelenka byl tak rozrušený, že ani neposlouchal. „Uvažuje o tom, že skončí se životem,“ tvrdil Zelenkův obhájce Jan Herout.

Eva Nová, která kvůli Zelenkovi přišla o manžela, prohlásila, že víc získat nemohla. „Muže mi ani ten nejtvrdší trest nevrátí. Možná toho teď vážně lituje, jenže už je pozdě.“

Soud také Zelenku odsoudil k náhradě škody a pozůstalým, která činí téměř tři miliony korun. „To bych musel pracovat do sto padesáti roků,“ řekl Zelenkův otec Bohumil. „Vyrovnání budu řešit, až proběhne skutečně spravedlivý soud. Toto rozhodnutí nerespektuji,“ prohlásil.

Pokud by (nemajetný) Zelenka odškodné neuhradil do deseti let, stane se tato část trestu promlčenou.

MĚLI LÉČIT A ZABÍJELI

  • 215 obětí Britský lékař Harold Shipman, přezdívaný »Doktor smrt« zabil pomocí morfia během třiadvacetileté praxe 215 starých lidí, převážně žen.
  • 130 obětí Americký zastánce eutanazie doktor Jack Kevorkian pomohl zemřít nejméně 130 lidem.
  • 80 obětí Ošetřovatel z bavorského Sonthofenu usmrti 80 pacientů injekcí sedativ. Přiznal, že zabíjel ze soucitu.
  • Několik stovek obětí Rakouský nacistický lékař Aribert Heim svými experimenty během 2. světové války zabil stovky lidí. Vězně usmrcoval injekcemi s benzinem, operoval je bez anestezie a lidskou lebku používal dokonce jako těžítko.

Zelenka v závěrečné řeči: Práci jsem dělal dobře...

„Nikdy jsem si smrt vašich nejbližších nepřál, neprožil jsem ani okamžik radosti z jejich smrti. Svoji práci jsem vykonával na oddělení ARO 7,5 let a do poslední chvíle jsem ji dělal dobře. Sám nedokážu říct, proč to dopadlo tak tragicky, proč jsem začal dávat heparin, co se se mnou stalo.“
(…)
Chtěl bych říct, že během posledních čtrnácti měsíců byly všechny mé myšlenky potlačeny, ať už články v tisku nebo soudními znalci. Nedokázal jsem se už k ničemu vyjádřit. Neměl jsem ale potřebu, jak říkají znalci, se povyšovat nad lékaře.
(…)
Nikdy jsem neměl potřebu jejich práci hanět nebo se nad ně nadřazovat. Znovu se chci opravdu omluvit těm, co tu jsou přítomni i těm, kteří přežili i pozůstalým. Nevím, co ještě říci, své pocity jsem vyjádřil už během prvního dne tohoto hlavního líčení.“

34 doživotních vězňů - Zelenka, Kajínek, Roubal, Stodolovi a ti další...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.