Dnes slavíme Mezinárodní den sukní: Ať to pěkně luftuje | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Dnes slavíme Mezinárodní den sukní: Ať to pěkně luftuje

Sukně nebo skotské kilty nebrání pořádným chlapům skočit na pivo.
Sukně nebo skotské kilty nebrání pořádným chlapům skočit na pivo. (Foto scom, ara, AP)

Do teplých letních měsíců není nic pohodlnějšího, dámy nám jistě dají za pravdu. Jenže proč pouze dámy? Vždyť sukně byly odpradávna nedílnou součástí i pánských šatníků. A zdá se, že se po letech zase vracejí do módy. Jejich nošení je totiž nejen příjemné, ale i zdravé...

Přestože v západní pánské módě dnes sukně své místo nemá, v pravěku tento kousek nosili všichni, bez ohledu na pohlaví. Sukně byly vyrobeny kůže, později z ovčího rouna a ve starověku tyto nepříliš pohodlné materiály nahradila tkanina. starém Řecku, Římě Egyptě lidé nerozlišovali oblečení na dámské a pánské jen zřídkakdy byli vídáni něčem, co jen zdánlivě připomínalo kalhoty (ty byly dokonce až do 4. století n. l. považovány za barbarské). Evropě se ale všechno změnilo s příchodem francouzské a průmyslové revoluce. Tehdy už hávy bez nohavic nenosili ani panovníci, sukně a šaty se staly ryze ženskou záležitostí a muži byli odsouzeni k tísnění se v kalhotách – snad pouze s výjimkou Skotů, jejichž kilt je součástí tradičního kroje dodnes.

Průkopník Brad

Psal se rok 2022. V Německu se chystala premiéra snímku Bullet Train. A na červený koberec vstoupila hvězda světového formátu, herec Brad Pitt (60), v rozevlátém modelu, jehož nedílnou součástí byla právě sukně. Jeho extravagantní výstřelek vyvolal vášnivou diskuzi o přípustnosti takových oděvů. Vždyť je to proti pravidlům, durdili se zatvrzelí konzervativci. Jenže zatímco tak činili, v dílně slavného návrháře Louise Vuittona vznikal nový kousek, světe div se, se sukní. A nedělo se tak pouze ve světě. I v České republice se několik oděvních designérů pustilo do nejistého byznysu a začalo navrhovat sukně pro pány. Důvodů by se k tomu našlo hned několik...

 

Co o vás vypovídá sukně?

Minisukně (nad kolena)

Ty nosí energické duše, které jsou rády středem pozornosti. S ničím si příliš nelámou hlavu, bývají to trochu sobci. Rádi se baví a u jedné věci dlouho nevydrží.

Midisukně (pod kolena)

Jste cílevědomí, elegantní, ovšem trochu vám schází dostatek sebevědomí. Dbáte především na blaho druhých a na to, co je dobré pro vás, se příliš neohlížíte. Máte mnoho přátel, na které se můžete spolehnout.

Maxisukně (ke kotníkům)

Rádi se držíte při zemi, příliš neexperimentujete a neustále řešíte, jak na vás hledí ostatní. Společnost nevyhledáváte, většinu času trávíte jen se svými myšlenkami.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (10. 3. 2024)



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.