Český rekordman Patrik (10) z Hradecka: Ministroval ve 125 kostelech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Český rekordman Patrik (10) z Hradecka: Ministroval ve 125 kostelech

Patrik je ve svých 10 letech hodně zkušeným ministrantem.
Patrik je ve svých 10 letech hodně zkušeným ministrantem. (Foto archiv Tomáše Müllera)

V nezvyklé disciplíně nemá soupeře Patrik Müller (10) z Roudnice na Hradecku. Už ve čtyřech letech se stal ministrantem a službu církevního pomocníka vykonal v již 125 svatostáncích u nás i ve světě. Vytvořil tím český rekord.

Poprvé stál u oltáře jako ministrant v kostele Panny Marie v Hradci Králové v listopadu roku 2017, kdy navštěvoval církevní mateřskou školu. „Začalo to chozením na dětské mše,“ doplnil Patrikův otec Tomáš Müller, který slouží na církevních akcích jako zdravotník, takže ministrování syna, nyní žáka 4. třídy hradecké církevní základní školy, postupně nabízel všude, kde sám sloužil. „Stačilo se zeptat a na většině míst ho vzali,“ řekl Aha!. „Snažíme se chodit na bohoslužbu každou neděli, a když někam jedeme a vidíme zajímavý kostel, tak tam jdeme,“ dodal.

Jeho NEJ

Mezi místy, ve kterých Patrik sloužil, je mnoho svatostánků, které se vyznačují nějakou jedinečností či zajímavostí. „Nejvýš ministroval v roce 2020 na Sněžce, nejdál sloužil v Betlémě v Izraeli, ministroval v největším kostele světa, Bazilice svatého Petra ve Vatikánu a naopak zřejmě nejmenším místem, kde sloužil, byla kaplička blahoslaveného Podivena ve Staré Boleslavi,“ vyjmenoval Patrikův táta. Byl i ve všech čtyřech papežských bazilikách v Římě.

Papež i Jeruzalém

Z ministrantských cest si Patrik přivezl i významné zážitky. Třeba loni byl na mši v Budapešti s papežem Františkem, od kterého stál asi pět metrů. Měl na ni jako jediný ministrant ze zahraničí akreditaci. „A předloni ho nechali o Velikonocích nést asi 200 metrů křížek v hlavním průvodu v Jeruzalémě, což se jen tak někomu nepodaří,“ vzpomněl Patrikův táta. Velkým zážitkem bylo i ministrování v katedrále v Lucemburku nad hrobem Jana Lucemburského.

Víte, že...

...zatím posledním, již 125. místem, Patrikova působení se stal minulé pondělí kostel svatého Bartoloměje v Pelhřimově? Po bohoslužbě mu pracovníci pelhřimovského Muzea rekordů předali certifikát o vytvoření rekordu ministrování na největším počtu míst.



Přečtěte si
nemocna
31. 1. 2024 • 22:37

To je toho takových ministrantů je co slouží při mši svaté, ale je divné že vystřídal tolik kostelů s pokaždé jiným farářem, to jej táta tahá po kostelích na mši svatou a ukecává at jej farář vezme za ministranta? kluk se klepal jak osika jaká mu byla zima, raději by syna měl naučit mluvit na deset let opravdu mluvit neumí

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.