Australian Open ve znamená honu na Djokoviče a českých nadějí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Australian Open ve znamená honu na Djokoviče a českých nadějí

 ( Depositphotos.com)

Začátek tenisové sezony je neodmyslitelně spjat s turnaji v Austrálii a s vrcholem v podobě prvního grandslamu roku. Australian Open, které mezi hráči patří k nejoblíbenějším podnikům na okruhu, letos načte už svou 112 kapitolu. A fanoušci v Melbourne větří velké bitvy mezi muži i ženami. Obhájci triumfu jsou Novak Djokovič a Aryna Sabalenková, jejich vyzyvatelů je ale víc než dost. A mezi nimi i Češi! Turnaj odstartuje 14. ledna a vítěze poznáme o dva týdny později.

Loňský grandslam u protinožců ovládl Novak Djokovič. Pro  Srba šlo o již desátý titul v Melbourne, čímž posunul svůj vlastní rekord. Navíc rok po deportaci, které musel čelit na začátku roku 2022 kvůli jeho odmítání očkování proti covidu. Sám Djokovič označil svůj loňský triumf za nejtěžší v kariéře. I přesto ve finále přehrál Stefanose Tsitsipase jednoznačně 3:0 na sety. To Aryna Sabalenková měla v ženském finále přece jen víc práce, když ve třech setech udolala Jelenu Rybakinovou. Pro Bělorusku šlo o premiérový grandslamový vavřín.

U protinožců se neztratili ani Češi. Zazářil zejména Jiří Lehečka, jenž byl prvním českým mužem ve čtvrtfinále grandslamu od dob Tomáše Berdycha. Do stejné fáze turnaje loni dokráčela i Karolína Plíšková.

I letos jsou čeští fanoušci plní očekávání, a to v obou turnajových pavoucích. Zatímco před rokem Lehečka překvapoval tenisový svět, nyní už bude mezi nasazenými. Doplňovat by ho měl hlavně Tomáš Macháč, který se zdá na začátku roku ve slušné formě. Výrazně více želízek v ohni ovšem bude jako obvykle mezi ženami, přestože dvě velká jména chybí. Karolína Muchová bohužel nedoléčila zranění z konce uplynulé sezony, Petra Kvitová pak s úderem Nového roku oznámila těhotenství. Český prapor by tak měla nést hlavně Markéta Vondroušová, která se může pyšnit i čerstvým titulem tuzemské sportovkyně roku. I přes některé loňské nezdary by daleko mohla dojít také Barbora Krejčíková, ambice mají rovněž Karolína Plíšková nebo Marie Bouzková.

Zřejmě největší pozornost tenisového světa ale přitáhne upřena opět Novak Djokovič, jenž zaútočí na 25. grandslam kariéry. Jeho hlavním konkurentem bude Španěl Carlos Alcaraz, který jako jediný dokázal Srba loni zastavit, když ho porazil ve Wimbledonu. Do širšího okruhu favoritů patří také Janik Sinner nebo Daniil Medveděv. Naopak Rafaelu Nadalovi se návrat kvůli dalšího zranění zatím nedaří. Výrazně vyrovnanější by měla být situace u žen. Z pozice jedničky vstoupí do turnaje Polka Iga Šwiateková, obhájkyní je Aryna Sabalenková. Obě se řadí k největším favoritkám. Triumf z US Open bude ale chtít potvrdit Američanka Cori Gauffová, titulové naděje si dělají také například Jessica Pegulaová nebo Jelena Rybakinová. Uspěji Češi ve v prvním grandslamu sezony? Kdo ovládne Melbourne? Vsadit si na to můžete s bonusem u Fortuny.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázána.          

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.