Prodej uhlí: Pozor na nekalé praktiky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Prodej uhlí: Pozor na nekalé praktiky

 (AdobeStock)

V době rostoucích cen energií se mnozí zákazníci obrací zpět ke starým dobrým zdrojům tepla, jako je černé nebo hnědé uhlí. Jeho intenzivní teplo a ekonomická efektivita jej činí atraktivní volbou pro domácnosti.

Nicméně, v temných zákoutích trhu, kde se etika míjí s chamtivostí, leckdy číhají prodejci připraveni zneužít vaší důvěry. Jak tedy rozpoznat nekalé praktiky provázející prodej uhlí, a jak se ujistit, že dostanete přesně to, za co platíte?

Podvádění na váze

Někteří obchodníci mohou úmyslně uvádět nesprávnou váhu zboží, aby zákazníkům naúčtovali více, než by měli. Tato praxe může mít několik forem – od manipulace s vážícím zařízením, používání nekalibrovaných nebo špatně nastavených vah až po přidávání neuhlíkových materiálů, které zvyšují celkovou hmotnost. Tyto podvody jsou nepřípustné. Jak se bránit?

Převážit a zkontrolovat

Bránit se proti této nekalé praktice lze jediným možným způsobem – při doručení si vše převážit. V rámci prevence lze požadovat doklady o certifikaci a pravidelné kalibraci vah používaných při prodeji. Ať už hnědé nebo černé uhlí je dobré při doručení také vizuálně zkontrolovat, zda neobsahuje cizí nežádoucí materiály.

Špatná kvalita

Prodej uhlí nižší kvality za cenu prémiového produktu bohužel není až tak neobvyklý. Nekvalitní palivo může obsahovat více popela nebo obsahuje nečistoty, které kromě snížení výhřevnosti mohou poškodit vaše topné zařízení. Někteří nepoctiví prodejci míchají vysoce kvalitní černé uhlí s nižšími třídami.

Kvalitní zboží od kvalitního prodejce

V tomto případě pomáhá především sázka na spolehlivého a zkoušeného dodavatele. Renomovaní obchodníci s dobrými recenzemi si zakládají na kvalitě dodávaného zboží. Také je potřeba se vyznat v různých typech, umět odlišit černé uhlí, antracit a hnědé uhlí, a díky tomu lépe rozpoznat kvalitu. A v neposlední řadě pomáhá opět vizuální a fyzická kontrola.

Skryté poplatky

Všechny poplatky by měly být zřejmé a uvedené předem. Prodej uhlí je nejčastěji spojován s poplatky za dopravu, manipulaci nebo složení. U baleného uhlí se někdy připočítává cena za paletu nebo jiný obalový materiál. Proto je třeba důkladně prostudovat nabídku. V případě nejasností se ptát, porovnávat různé nabídky a upřednostňovat ty s transparentními a konečnými cenami.

Jak se chránit?

Kdo si je vědom potenciálních rizik, může obezřetněji přistupovat k nákupu – vybírat vhodného dodavatele, požadovat veškeré doklady a účtenky a dodané černé nebo hnědé uhlí kontrolovat, nejlépe hned při doručení. Spokojenost zákazníka by měla být prioritou pro každého prodejce, proto se nebojte požadovat nejlepší možnou službu.

Nakupujte u nejlepších

Pokud se chcete vyhnout nekalým distributorům a jejich praktikám, obraťte se na eshop Optimtop.cz. Zde nabízí kvalitní pytlované uhlí s garantovanou váhou a jasnými obchodními podmínkami. Kromě dopravy zdarma po celé republice a perfektního zákaznického servisu se pyšní i nejlepšími recenzemi. Vyzkoušejte jejich služby a užívejte si tepla bez starostí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.