Zvýšení životnosti tenisek: Tipy na údržbu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Zvýšení životnosti tenisek: Tipy na údržbu

 (prm.com)

Tenisky jsou nezbytným prvkem šatníku, bez kterého si lze jen těžko představit každodenní fungování. Různé typy obuvi plní v našem životě různé funkce, ale každý pár je vystaven mnoha faktorům, které způsobují jeho opotřebení. Jejich životnost může zkrátit časté nošení, praní v pračce, velké výkyvy teplot nebo špatný povrch, na kterém jsou použity. Jak zvýšit životnost tenisek?

Dopřejte svým teniskám odpočinek

Možná si to neuvědomujete, ale i vaše tenisky si zaslouží přestávku. Faktem je, že nošením jedněch bot po dlouhou dobu rychle zkracuje jejich životnost. Pořídit si pár navíc a používat je střídavě je důležité zejména právě pro sportovní obuv. Pokud trénujete každý den, vyplatí se boty odložit alespoň na 24 hodin a během této doby použít druhý pár. Proč? Protože boty jsou vybaveny moderními technologiemi, které poskytují pohodlí, bezpečnost a odpružení. Všechny tyto speciální systémy potřebují čas na regeneraci, aby fungovaly tak, jak bylo zamýšleno. Častějším přezouváním a střídavým používáním jim umožňujete, aby si déle zachovaly správnou konstrukci, pohodlí a krásný vzhled. Vyberte si známé značky na PRM.

Myslete na správné šněrování

Naučit se šněrovat boty je něco, co se učíme od nejranějších let našeho života. Je těžké uvěřit, že většinou lze tuto činnost, zvláště v případě běžeckých bot, provádět nesprávně. Proč je šněrování tak důležité? Za prvé, dobře zavázaná bota je pohodlí a bezpečí pro vaše nohy a klouby. Pokud si boty zavážete špatně, během tréninku je váha rozložena nerovnoměrně po povrchu boty, což způsobuje špatnou funkci odpružení. Boty se tak rychleji opotřebovávají. Příliš volně zavázané boty mohou způsobit zranění a tomu je lepší se vyhnout. Jak si tedy zavázat tenisky? Těsně, ale ne příliš těsné. Obuv by měla k noze přilnout, a zároveň ji nestlačovat shora, což může způsobit nepohodlí a rychlejší únavu nohou. Pokud budete dbát na správný způsob zavazování, můžete si svůj oblíbený pár bot užívat ještě déle.

Péče a impregnace podle druhu materiálu

Obuv jako jsou tenisky musí každý den vydržet mnoho náročných podmínek a zátěže, proto se vyplatí věnovat jim náležitou péči. I když je v poslední době populární prát určité druhy bot v automatické pračce, je lepší to nedělat. Pokud budete chtít vyprat špinavé tenisky tímto způsobem, můžete je snadno a nevědomě zničit. Praní obuvi v pračce ovlivňuje její deformaci, může způsobit odtržení některých prvků a rychlejší zničení svršku. O tenisky pečujte s ohledem na materiál, ze kterého byly vyrobeny.

Tenisky a sneakersy z textilních materiálů

I když by se mohlo zdát, že klasické látkové boty, jako jsou tenisky, je nejlepší prát v pračce, už víte, že to není dobrá cesta. I když po prvním vyprání nezaznamenáte viditelný rozdíl, můžete si být jisti, že po pár dalších praních se stanou nepoužitelnými. Tenisky nadměrně nenamáčejte. Abyste se zbavili nečistot z materiálu obuvi, vyplatí se pořídit si houbu, jemný čisticí prostředek a misku s vodou. Pomocí vzniklé pěny jemně očistěte povrch boty a poté celou otřete vlhkým hadříkem. Vyčištěné boty je tedy třeba nechat uschnout, nejlépe na dost vzdušném místě.

Kožené tenisky

Boty vyrobené z přírodní kůže také potřebují náležitou péči. Před prvním obouváním tohoto typu obuvi investujte do speciální pasty, vosku nebo jiného typu impregnace, která obuv ochrání před nepříznivými vnějšími faktory. Impregnaci můžete hadříkem nebo kartáčem jemně vmasírovat do celého koženého povrchu boty.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.