Rekonstrukce těla z bažiny: Tenhle blonďák byl zavražděn před 700 lety! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Rekonstrukce těla z bažiny: Tenhle blonďák byl zavražděn před 700 lety!

Byl to blonďák, rašelina vlasy uchovala, ale ještě víc je vyšisovala.
Byl to blonďák, rašelina vlasy uchovala, ale ještě víc je vyšisovala. (Foto ara)

Tak tenhle fešák je nejstarší dochovanou obětí vraždy, resp. její rekonstrukcí. Mezi experty má jméno Bockstenský muž a byl úkladně připraven o život před 700 lety! Experti provedli náročnou rekonstrukci a měla by být velice věrná. Tělo oběti bylo po mordu pohozeno ve švédských rašeliništích asi před 700 lety. A látky a chemické postupy, které rašelina produkuje, pomohly relikvii uchovat.

Pozůstatky našel jistý Albert Johannson, když šel se svými dětmi okolo bažin. Psal se rok 1936 a capartům bylo okolo pěti let, kusy oblečení a lidské tělo je tedy pořádně vyděsily.

Proč ho zapíchli?

Upozornili policii i místní Varbergovo muzeum a po několika dnech detailního průzkumu se zjistilo, že tělo leželo v mokřinách několik staletí! Na sobě měla oběť stále zachovalé kousky oblečení a většina kostí i po takové době držela v jednom kuse. Celistvost byla zázrakem. Dle úsudku expertů byl mrtvý v bažině od 14. století, což je velmi neobvykle dlouhá doba. Nálezu se začalo přezdívat »Bockstenský muž« kvůli místní poloze bažin, kde ho našli. Chlapík byl evidentně obětí surové vraždy. Teorie jsou dvě, buď ho lidé nenáviděli jako výběrčího daní, nebo za rekrutování vojáků do války. Každopádně se ho nějaký rozladěný spoluobčan raději zbavil. Lebka byla silně pohmožděná a hrudník byl proklát několika klacky, kterými byl Bockstenský muž dlouhou dobu »přišpendlen« ke dnu bažiny. Rašelina tělo konzervovala v dobrém stavu, a tak jeho stáří překvapilo i vědce.

Módní výstřelek

Bockstenský muž měl delší kudrnaté vlasy a áčkové šaty, oblékal se tedy částečně žensky. Měl na sobě těžký a dlouhý kabát, kožené boty, velmi úzké kalhoty a tuniku, která ale spíše připomíná šaty. „Měl kůži i teplý kabát, byl pravděpodobně bohatý,“ tvrdí experti.

Kluk jako živý

Ostatky byly přivedeny zpět k reálnému vzhledu v roce 2005, kdy se do práce pustil norský forenzní archeolog a antropolog Oscar Nilsson. V začátcích své práce skenoval s pomocí nejnovějších technologií lebku, dle které pak vytvořil plastovou repliku. Stejně naložil s dalšími částmi. Dle tvaru lebky dostavěl pravděpodobnou podobu obličeje a přidal vlasy. Ze silikonu byla vytvořena pokožka a tělo bylo připraveno. Nyní je vystaveno ve Švédském muzeu a je přístupné všem návštěvníkům.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.