Léčba rakoviny: Chybí moderní ozařovače! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Léčba rakoviny: Chybí moderní ozařovače!

Nemocnice Na Bulovce se pyšní nejlepším onkologickým cenrem v Česku.
Nemocnice Na Bulovce se pyšní nejlepším onkologickým cenrem v Česku.

PRAHA – Rakovina! Každých devět minut jí onemocní jeden z nás, ročně jde o 68 641 Čechů. O úspěchu vyléčení rozhoduje nejen to, jestli k lékaři přijdete včas, ale i místo, kde se následně léčíte.


Jednou z možností léčby je tzv. radioterapie, tedy ozařování. A tady je problém. Česko má nedostatek ozařovačů – lineárních urychlovačů!

„V provozu jich je 35, ale pro pokrytí celé republiky by jich mělo být 56,“ uvádí lékařka Hana Honová z Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF Univerzity Karlovy. Podle statistik absolvuje ozařování v Česku jen jedna třetina nemocných se zhoubnými nádory, ve světě se tak přitom léčí celá polovina pacientů!

Vzhledem k nedostatku lineárních urychlovačů musí v Česku nemocní často čekat na zahájení ozařování, které významně přispívá k vyléčení, jeden i dva měsíce. Každé zpoždění přitom úspěšnost léčby ohrožuje.

Správná léčba zhoubných nádorů je však závislá i na dalších okolnostech, zejména na tom, jak komplexní péči dokáže nemocnice pacientovi poskytnout. „Ví se, že pacient léčený ve velkém centru má zhruba o deset procent lepší výsledky,“ tvrdí primářka Ústavu radiační onkologie Fakultní nemocnice Na Bulovce a 1. LF Univerzity Karlovy Dagmar Stáhalová.

Nejlépe vybavené onkologické centrum?
V pražské Fakultní nemocnici Na Bulovce

PRAHA – Ústav radiační onkologie Fakultní nemocnice Na Bulovce a 1. LF Univerzity Karlovy je nejlépe vybavenou radioterapeutickou klinikou v Česku. Nemocní na zahájení léčby nemusí čekat ani týden. Proč je nejlepší?

● Léčbou rakoviny se zabývá jako jediná nemocnice v Česku již od roku 1936.
● Nadstandardně používají tzv. hypertermii, léčbu teplem. Nádor se před radioterapií nebo podáním chemoterapie ohřeje na 42 °C, léčba se tak zintenzivňuje.
● Je vybavena přístroji poslední generace, které dokážou daleko více šetřit zdravé tkáně, než starší vybavení. Důležité to je zejména při ozařování hlavy a krku.
● Ozařují pacienty i v místě, kde už jednou ozářeni byli. Radioterapii dosud mohl pacient absolvovat jen jednou za život.
● Na léčbu ozařováním se nečeká.
● Má nejkompletnější vybavení v republice. Každý z přístrojů umí jen něco a vzájemně se doplňují.


Autor: (wer)
Foto Aha! – Martin Pekárek

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.