Julínkova »bezva« reforma - Dana (27): Musí spát na zemi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Julínkova »bezva« reforma - Dana (27): Musí spát na zemi!

Paní Dana musí v motolské nemocnici spát na zemi. Přitom platí poplatky.
Paní Dana musí v motolské nemocnici spát na zemi. Přitom platí poplatky. (Aha! – Martin Pekárek)

PRAHA – Zaplaťte poplatky a můžete spát na zemi! Tak nějak by se dal nazvat ten nadstandard v českých nemocnicích, který sliboval ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) při zavádění regulačních poplatků. Paní Dana (27) musí platit poplatek za pobyt v nemocnici za sebe a malou Denisku (1) denně 120 korun.

A čeho se v nemocnici za své peníze dočkala? Nemá ani postel a musí spát na matraci na zemi!

Paní Dana není samozřejmě jediná. V táborových podmínkách musejí být všechny maminky, které mají své nemocné ratolesti na oddělení dětské neurologie v prestižní pražské nemocnici Motol. V pokoji o rozloze 16 metrů čtverečních jsou natěsnány tři nemocné děti a s nimi jejich maminky, které musí spát na zemi. „A za tohle platíme poplatky? Péče je kvalitní, ale to prostředí…“ kroutí nevěřícně hlavou paní Dana.

„Byl to docela šok, že tady nejsou postele. Spíme na matracích,“ říká další maminka paní Alena (30), která má na oddělení také nemocného chlapečka. „Nejhorší je, že návštěva může přijít v botách až do pokoje a my to pak musíme dýchat,“ stěžuje si paní Dana. Při vstupu do oddělení nemají návštěvy k dispozici ani návleky, takže v botách se dostanete na pokoj i k měsíčním novorozeňatům. A co na to vedení nemocnice? „Hlavní je péče, a ta je prvotřídní. Momentálně probíhá rekonstrukce oddělení, proto nyní mají maminky bohužel prostředí provizorní,“ vysvětluje mluvčí nemocnice Eva Jurinová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.