Pozor na nepoctivé lékaře a lékárníky: Takhle vás ošidí na doplatcích! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pozor na nepoctivé lékaře a lékárníky: Takhle vás ošidí na doplatcích!

U lékaře i v lékárnách si ohlídejte, zda neplatíte zbytečně moc.
U lékaře i v lékárnách si ohlídejte, zda neplatíte zbytečně moc.

PRAHA – Kromě čím dál vyšších doplatků za léky si musíte všímat i toho, jak velká balení vám lékaři předepíší! Jinak přijdete o tisíce korun na doplatcích!


Někteří lékaři jsou totiž pěkně vykutálení a předepíší vám třeba jedno velké a jedno malé balení. Velké je bez doplatku, ale za malé si už připlatíte. Proč vám nepředepíší dvě velká balení? Protože by neměli výhody od lékárníků a výrobců léčiv, kteří na vyšším doplatku vydělávají.

Aha! na problém upozornil pacient Antonín Baráček (65). Denně potřebuje až devět druhů léků. Jedním z nich je i Lozap, kterého užívá 60 tablet měsíčně a k lékaři si chodí pro zásobu na delší dobu. Když přišel v lednu do lékárny, nestačil se divit. Jeho lékař mu totiž předepsal jedno velké balení (90 kusů tablet) tohoto léku a jedno malé balení (30 ks tablet). Velké balení bylo bez doplatku a malé balení s doplatkem 45 Kč. Když se udivený pan Baráček zeptal lékárníka, proč musí za malé balení doplácet, dostalo se mu odpovědi: „Doktor to předepsal tak, abychom vydělali i my. Buďte rád, že vám předepsal alespoň to jedno velké, které máte bez doplatku.“

Antonín Baráček si pak doma spočítal, že kvůli doplatku za malé balení plus doplatky za položky na receptu (kvůli menšímu balení platí o jednu položku na receptu navíc), se mu tento lék za rok prodraží o 1896 korun – přitom lék užívá dlouhodobě, a proto mu lékař klidně může předepisovat jen velká balení.

Zavolal proto na ministerstvo. Tam se ale dočkal arogantního chování referenta ministerstva zdravotnictví. „Co se o to staráte. To je věc doktora,“ odsekl úředník. Pan Baráček si nevěděl rady, a obrátil se proto na deník Aha!. „Je neuvěřitelné, jak se úředník, který je placený z našich daní, chová k občanovi,“ stěžoval si pan Baráček. Zavolali jsme mluvčímu ministerstva zdravotnictví, jak to ve skutečnosti je. „Víte, mně telefonuje denně s podobnými dotazy spousta občanů a většinou jsou to kraviny. Vůbec nechápu, jak mohl doktor předepsat na jeden recept jedno malé a jedno velké balení. To je úplná blbost,“ řekl mluvčí Tomáš Cikrt.

Jinak to vidí bývalý ministr zdravotnictví David Rath. „Farmaceutické firmy se snaží prodat co nejvíce léků. Proto se zvýhodňují velká balení. Z tohoto důvodu se stále častěji stává, že za malá balení jsou doplatky. A na nich více vydělávají lékárny,“ vysvětlil Rath. Jediný způsob, jak se vyhnout doplatkům za malá balení, je žádat svého lékaře, aby předepisoval velká balení bez poplatku.

Jak se nenechat okrást

1. Někteří lékaři vám místo dvou velkých balení předepíší jedno malé a jedno velké.
2. Na malé balení ale někdy může být větší doplatek než na velké. Zeptejte se lékárníka na výši doplatků u různě velkých balení.
3. Pokud je malé balení dražší než velké, řekněte to příště lékaři s tím, že malé balení už nechcete.
4. Pokud vám lékař předepíše nějaký lék s velkým doplatkem, zeptejte se lékárníka, jestli neexistuje levnější lék se stejně účinnou látkou. A příště ho po lékaři chtějte.


Autor: PETR KONEČNÝ
Foto Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.