Ve Stonavě se vrátili ke staré praxi: Školáci šli k zubaři společně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Ve Stonavě se vrátili ke staré praxi: Školáci šli k zubaři společně

Společně se nebojíme, hlásili před zubařskou ordinací školáci ze Stonavy na Karvinsku.
Společně se nebojíme, hlásili před zubařskou ordinací školáci ze Stonavy na Karvinsku. (Foto Aha! – Jana Gartnerová)

Praxi z doby před padesáti lety oprášili ve Stonavě na Karvinsku. Tehdy bývalo běžné, že školáci chodí na preventivní zubní prohlídky společně pod dohledem učitelky. A tak se stalo i nyní. Čtyřicítka dětí postupně napochodovala do ostravské ordinace.

„Když jsme takto spolu, je to lepší, než jen s mamkou. Nebojíme se,“ hlásily děti. Tedy až na pár jedinců. „Já strach mám. Naposledy jsem byl u zubaře v šesti letech a teď mě bolí zub,“ hlesl Tomáš Pieczka (10), který krátce na to už seděl na zubařském křesle. Tam chlapce chvíli potrápili. „Jeden kaz, druhý, šestý,“ oznamoval sestřičce zubař Lubomír Beran z Anja dental clinic v Ostravě. Ta zatím jako jediná vyslyšela snahu karvinského senátora Ondřeje Febera, aby se školní preventivní prohlídky opět zavedly.

Méně stresu

Za obnovení pravidelných školních prohlídek zubů by se přimlouvala i učitelka Zdenka Zetková. „Všichni vidí, že společně jsou žáci bez stresu, což je dobré i pro samotného zubaře,“ řekla pedagožka s tím, že na cestu vybrala škola po dohodě s rodiči hlavně ty děti, jejichž rodiny marně shánějí zubaře. Možnost využilo dvanáct procent osazenstva školy. Stomatolog Lubomír Beran prohlédl všem žákům chrup a udělal i jednodušší zákroky. V případě složitějších zásahů si pak rodiče dovezou děti na kliniku v dohodnutém termínu.

První vlaštovka

Hromadná cesta byla pilotním projektem pod názvem Školáci k zubaři. Podle senátora se mohla konat jen díky vstřícnosti ostravské zubní kliniky. „Kdysi měla naše republika perfektní preventivní program péče o chrup školních dětí. Chceme být první vlaštovkou, která se k němu vrátí a možná inspiruje k jeho obnovení,“ sdělil senátor Ondřej Feber, který s Lubomírem Beranem začali pracovat v tomto směru i na legislativním zajištění.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.