Poslanec ČSSD Petr Wolf 10 let na útěku: Skrývá se v Jižní Americe?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Poslanec ČSSD Petr Wolf 10 let na útěku: Skrývá se v Jižní Americe?!

Kam se poděl exposlanec Wolf?
Kam se poděl exposlanec Wolf?  (Foto Blesk - Ivana Žáková)

Kudy chodil, tudy kraď sociální demokrat. Tuhle říkanku svědomití a poctiví členové ČSSD nemají moc rádi. Sami ale jistě uznají, že na jejich někdejšího poslance Petra Wolfa (62), který je už 10 let na útěku před spravedlností, sedí dokonale!

Před deseti lety, tedy 25. ledna 2013, bylo po rodilém Ostravanovi vyhlášeno pátrání. Že je pan poslanec Wolf tak trochu »kvítko«, však zjistili »oranžoví« už v roce 2008. Tehdy opustil jejich poslanecký klub pod záminkou, že mu chodí výhrůžné esemesky kvůli vstřícnému postoji k radaru v Brdech. Tehdejší šéf klubu Michal Hašek (46, exČSSD) to označil za nesmysl a řekl, že se jen opakuje pokus ODS přetahovat levicové poslance na svoji stranu. To se záhy nepřímo potvrdilo, když Wolf jako nezařazený často hlasoval právě s pravicí. A když padla vláda Mirka Topolánka (66, exODS), Wolf nebyl mezi poslanci, kteří jí vyslovili nedůvěru.

Na špatné straně

O pár měsíců později už Sněmovna Wolfa zbavovala poslanecké imunity, protože byl vyšetřován pro zneužití státních dotací za více než 11 milionů, které jeho firma dostala od ministerstva životního prostředí. Vše i díky tomu, že Wolf s manželkou falšovali účetnictví, objednávali od neexistujících firem neexistující studie a lhali třeba i o knihách jízd. Roku 2012 byl krajským soudem v Ostravě kvůli tomu odsouzen k pětiletému trestu a peněžité náhradě 1,2 milionu korun – vrchní soud trest zpřísnil rovnou na 6 let (manželka Hana dostala podmínku). A o rok později už po něm policie musela vyhlásit pátrání, protože se vyhýbal nástupu výkonu trestu.

V Poslanecké sněmovně osnoval plány, anebo rovnou spal.

Za teplem

V roce 2015 dal Wolf televizi Prima rozhovor přes telefon, na videu má velké sluneční brýle a plnovous a tvrdí, že jde o politický proces a nespravedlnost, před níž se nešlo bránit, a tak raději utekl. Neúspěšně žádal i o prezidentskou milost. Kde je tento »vlk« v rouše socialistickém nyní? Poslední stopa vedla do jihoamerické Paraguaye, a tam je podle informací policie dodnes. Jenže se zemí není smlouva o vydávání lidí, takže ho tamní muži zákona nechtějí zadržet a čeští na to nemají právo. „Víme, kde je, a jedná se o mezinárodní justiční spolupráci. V tuhle chvíli je to ale politické téma,“ potvrdil Aha! také mluvčí policejného prezidia Ondřej Moravčík. Mezi řádky? Až budou Paraguayci něco potřebovat od nás, možná »přihodí« zatčeného Wolfa. Do té doby je jim to ale šumafuk...

Víte, že...

...peněžité tresty, které udělil soud, jsou uhrazeny? Ve splátkách je posílala Wolfova manželka, která s exposlancem neuprchla.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.