Přepište bibli! Bylo to jinak! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Přepište bibli! Bylo to jinak!

Betlém: Kdo byl kdo?
Betlém: Kdo byl kdo?  (– Profimedia.cz)

PRAHA – Evangelium podle Lukáše: „A ona porodila svého syna, prvorozeného. Zabalila ho do plenek a položila do jesliček.“ Narození Ježíše ve stáji poblíž Betléma – nejdojemnější příběh bible. Věřící si staví na Štědrý večer ozářené jesličky. Podle historiků bylo vše ale trochu jinak.

Ježíšek se nenarodil o Vánocích!

..

  1. Vánoce se podle bible slaví na počest dne narození Ježíše Krista.
    ŠPATNĚ! Ježíš nepřišel na svět za chladné zimní noci, nýbrž v říjnu, či v dubnu. Důkaz je v samotné bibli a v zobrazení Betléma. Pastýři zde ženou své ovce k jesličkám s narozeným Ježíškem. Archeologové: „To nemohlo být v zimě. Už v říjnu byly ovce zavírány do chlévů. Ježíš se musel narodit v teplém ročním období.“
  2. Náš letopočet začíná rokem, kdy se narodil Ježíš. Události předtím se dodnes označují jako doba před Kristem – např. 150 let před Kristem.
    ŠPATNĚ! Podle historiků se Ježíš narodil o sedm let dříve – tedy v roce 7 před naším letopočtem. Důkazem je slavná hvězda zářící nad Betlémem. „V roce sedm před naším letopočtem došlo k unikátnímu setkání velkých planet Jupitera a Saturnu,“ vysvětluje berlínský astronom Jürgen Hamel.
  3. Ježíš se narodil ve chlévě.
    ŠPATNĚ! I Vatikán nyní připustil, že Ježíšek se nenarodil ve chlévě, ale v tesařské dílně! Tesař Josef Marii, která čekala dítě s Duchem svatým, pozval k sobě. Teprve pak položili Ježíška do jesliček, protože v domě už nebylo žádné místo. Z toho se postupem času vyvinulo, že Ježíš se narodil ve chlévě...
  4. Jidáš, jeden z apoštolů, zradil Ježíše za 30 stříbrných.
    ŠPATNĚ! Jidáš Iškariotský, který podle bible vydal Ježíše Římanům, zřejmě jen splnil Ježíšovo přání, a umožnil mu tak splnit jeho poslání na zemi. Papež Benedikt XVI. už rozhodl, že nechá přezkoumat postoj církve k této tajemstvími opředené postavě. V »Evangeliu podle Jidáše«, které bylo objeveno teprve nedávno (1700 let leželo v egyptské poušti), říká totiž Ježíš Jidášovi: „Splníš mou vůli a pomůžeš mi obětovat mé tělo.“ Jidáš tedy asi nebyl žádný zrádce, ale naopak věrný Ježíšův přítel, který mu tak pomohl zbavit se pozemského těla. Proto Ježíš v evangeliu Jidáše dokonce vyzdvihuje nad ostatní apoštoly.
  5. Ježíš kráčel po vodě.
    ŠPATNĚ! Univerzitní profesor Doron Nof z Floridy provedl výzkum atmosférických podmínek v severním Izraeli a rozbory tamní vody ukázaly, že se v Galilejském moři tvořil led. Ježíš tak zřejmě kráčel po ledových krách!
  6. Ježíš byl bezdětný.
    ŠPATNĚ! Od roku 1980 prováděl německý archeolog Stephen Pfann tajný výzkum v Jeruzalému. A našel nenápadný hrob. „Ježíš měl syna Judu. Je tady pohřbený,“ šokoval prohlášením v dokumentu Ztracená hrobka Ježíšova, který zfilmoval oscarový režisér James Cameron, tvůrce Titaniku a Terminátora. Na hrobce jsou dva nápisy: »Ježíš, syn Josefův« a »Juda, syn Ježíšův a Marie«. Vatikán sice výzkumy zpochybňuje, tato jména prý byla běžná a navíc Ježíš měl tři dny po své smrti vstoupit na nebesa. Jenže Cameron má jasno: „Pokud by někdo za 2000 let našel čtyři hroby s nápisy John, Paul, George a Ringo, tak by také nikdo nepochyboval, že se jedná o Beatles!“

Betlém: Kdo byl kdo?

V překladu Betlém znamená: »Dům masa«, nebo »Dům chleba«. Dvojí význam »maso« a »chléb« se v bibli objevuje i ve spojení s již dospělým Ježíšem, když při večeři lámal chleba a svým apoštolům říkal: „Toto je mé tělo!“

A jak je to dnes? Ještě v roce 2000 byl vánoční čas v Betlémě na západním břehu Jordánu ve státě Izrael vrcholem turistické sezony. Nyní ale ulice zejí prázdnotou. Majitelé obchodů si stěží vydělají na živobytí, nezaměstnanost se pohybuje kolem 65 procent. Za vše může druhé povstání Palestinců proti Izraeli a odvetná bezpečnostní opatření. Turisté dnes musí projít dlouhou řadou vojenských stanovišť a bezpečnostních kontrol. Raději se tak západnímu břehu Jordánu vyhnou a jdou se podívat do Jeruzaléma.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.