Pavoučci se zabydleli v krušnohorském lese: Strašidelná podívaná! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Pavoučci se zabydleli v krušnohorském lese: Strašidelná podívaná!

Pavouk
Pavouk (Foto pro Aha! – Jiří Kušnír, ara)

Do téhle pavučiny byste se omylem zamotat nechtěli! Desítky malých pavoučků utkaly uprostřed krušnohorských lesů veliký bílý závoj. Který druh strašidelnou podívanou přichystal?

Podle odborníků se zřejmě jedná o pavučenky novozélandské z čeledi plachetnatkovitých. „Plachetnatek je celá řada a je to velmi sociální druh. To znamená, že se vzájemně nepožírají a žijí takto vedle sebe, proto jich je k vidění vždy mnoho pohromadě,“ říká Martin Chuchel z odboru Životního prostředí Karlovarského kraje, který se pavouky ve svém volném čase zabývá. Jak název pavučenky napovídá, poprvé byla spatřena na Novém Zélandu. U nás se jedná o invazivní druh, který se do Evropy dostal již v roce 1906.

Jako plachty

„Plachetnatky jsou dobře viditelné právě teď na podzim. Jejich pavučiny připomínají ohromné plachty z velmi jemného jakoby mikrotenu,“ dodává Chuchel. Spatřit je lze prakticky kdekoliv. Druh je nenáročný na kvalitu prostředí. Vyskytuje se proto často na polích, přes zimu pod balíky slámy, ve sklenících, ale i v lese.

Jak vypadá?

Pavučenka novozélandská má černohnědou hlavohruď, zadeček je růžovo oranžový až červený, s nápadnou černou skvrnou na konci kolem snovacích bradavek. Jde o drobného pavouk o délce těla 2 – 2,5 mm.

Šíří je vítr

Od čtyřicátých let dvacátého století se s převažujícími západními větry začala hranice šíření druhu posouvat směrem na východ průměrnou rychlostí 30 km za rok.

Víte, že...

...pavučenka novozélandská byla poprvé k vidění v Čechách v roce 1974?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.