Kluci v akci: My jíme zdravě! I o Vánocích! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Kluci v akci: My jíme zdravě! I o Vánocích!

Ondřej Slanina (vlevo) a Filip Sajler v akci.
Ondřej Slanina (vlevo) a Filip Sajler v akci. (Aha! – Petr Novotný)

PRAHA – Populární televizní kuchaři – Kluci v akci, Ondřej Slanina (23) a Filip Sajler (28), se pustili do boje s kilogramy u dětí. České děti jsou totiž stále tlustší! A že zdravé jídlo může opravdu být i dobré, ukazují Kluci v akci na vánočních receptech, které připravili exkluzivně jen pro čtenáře deníku Aha!

  • Čtenářům Aha! radí, jak vařit!
  • A učí děti netloustnout!

Kluci v akci se rozhodli při svých kuchařských show ukázat dětem přímo ve školách, že jsou i jiná dobrá jídla než ta, na která jsou zvyklí. „Existuje i něco jiného než pizza, hranolky nebo hamburger s colou. Ukazujeme jim, že i zdravé jídlo může být pestré a může chutnat. Zároveň jim říkáme, že nejde jen o to, co jíme, ale i co děláme, tedy že máme sportovat,“ říká holohlavý Ondřej a jeho parťák Filip dodává: „Je super mladé generaci ukázat, že se dá jednoduše vařit z dobrých českých surovin a existuje alternativa k hamburgerům a hranolkům.“

A co o Vánocích jedí samotní Kluci v akci? Ondřej Slanina: „Jím saláty, těstoviny, samozřejmě občas si dám bůček, kdo by si ho nedal… Nemyslím si, že bych jedl nezdravě. O Vánocích si dám si krůtí řízek, klobásu, bramborový salát – nejlepší na světě od babičky. Mám rád houbového kubu a českou klasiku. Ale samozřejmě Vánoce jsou obžerství. Zároveň ale vím, že mám volno a všechno spálím – lyžuju a bruslím.“

Filip Sajler dodává: „Snažím si vybírat lehčí věci, ovoce, zeleninu, občas si dám rád dobrý steak, hotový český jídlo. Spíš se snažím jíst pravidelně a málo. O Vánocích se nepřejídám, stačí mi deset rohlíčků a jedna pracna. Ale mám rád vinnou klobásu a bramborový salát.“

Recepty pro čtenáře Aha!

Houbový kuba

400 g velkých krup, 100 g sádla, 2 velké cibule, 70 g sušených hub (700 g čerstvých hub), 4 až 6 stroužků česneku, dlaň majoránky, kmín, sůl, pepř.

1. Kroupy omyjeme a přes noc namočíme, stejně tak sušené houby.
2. Kroupy uvaříme ve slané vodě doměkka cca 20 minut, scedíme a necháme okapat. Houby scedíme a vymačkáme.
3. Na sádle dozlatova opečeme nadrobno pokrájenou cibulku, přidáme kmín, houby a krátce podusíme; přimícháme česnek utřený se solí a čerstvě nadrcený černý pepř, dochutíme podle sebe solí a majoránkou.
4. Vložíme do sádlem vymazaného pekáčku a v troubě zapečeme cca 20 minut.

Štědrovečerní dort s brusinkami

500 g tučného měkkého tvarohu, 125 g másla, 150 g cukru krupice, 20 g želatiny, 100 ml polotučného mléka, 1 lusk vanilky, 50 ml brandy + trocha na namočení brusinek, 100 g sušených brusinek, 100 g cukrářských piškotů
Na želé: 250 ml vody, 1 balíček červeného dortového želé (nejlépe Labeta), 2 lžíce cukru, 1 lžička brandy, 100 g sušených brusinek.

1. Dortovou formu vyložíme alobalem. Mámeli cukrářské piškoty oválného tvaru, překrojíme je napůl a vyložíme jimi dno formy.
2. Želatinu namočíme do vlažného mléka a necháme nabobtnat, sušené brusinky namočíme do brandy a necháme je též trochu nabobtnat.
3. Tvaroh, rozměklé máslo, cukr a brandy vyšleháme elektrickým šlehačem do hladka.
4. Mléko s želatinou postupně vmícháváme do směsi tvarohu, nakonec přimícháme okapané brusinky.
5. Piškoty v dortové formě pokapeme brandy (zředíme jej v poměru 1:1 s vodou) a poklademe je poloviční dávkou tvarohové hmoty, dobře uhladíme. Stejným způsobem poskládáme zbytek piškotů, opět je pokapeme roztokem brandy, dovršíme druhou polovinou tvarohu, dobře uhladíme a v ledničce necháme ztuhnout (nejlépe přes noc).
6. Na ztuhlý dort připravíme červené želé, které uvaříme podle návodu jednotlivých výrobců dortových želé. Obecně platí, že sáček želé smícháme s 250 ml vody, 2 lžícemi cukru, my přidáme ještě lžičku brandy a sušené brusinky, to vše přivedeme k varu a za průběžného míchání necháme zchladnout, ne však ztuhnout, a ještě řídkou hmotu nalijeme na dort a opět vložíme do lednice. Jakmile je želé tuhé, můžeme servírovat; při krájení je dobré nůž namáčet ve vlažné vodě, řezy máte pak pěkně hladké.

Netradiční bramborový salát

200 g rukoly, 200 g směsi listových salátů, 200 g brambor, 200 g slaniny nakrájené na plátky, 100 g másla, 150 g oranžové čočky, 2 bobkové listy, 2 jablka, sůl.
Na zálivku: 120 ml panenského olivového oleje, 2 hrsti směsi čerstvých bylinek (pažitka, tymián, rozmarýn, mladá cibulka), 2 citrony, sůl, pepř.

1. Brambory uvaříme ve slupce a nakrájíme na plátky.
2. Oranžovou čočku vaříme cca 10 minut s bobkovými listy v mírně osolené vodě, scedíme a necháme vychladnout.
3. Plátky slaniny pokrájíme a s brambory opečeme na másle dokřupava.
4. Z olivového oleje, citronové šťávy, jemně pokrájených bylinek, soli a pepře vymícháme zálivku, přidáme do ní na kostičky nakrájená jablka a vařenou čočku.
5. Saláty omyjeme a natrháme, rozložíme na talíř, obložíme opečenými brambory se slaninou a přelijeme zálivkou s jablky a čočkou.

Jedí naše děti zdravě?

Jednou z prvních zastávek Kluků v akci bylo osmileté gymnázium Buďánka v Praze 5. Co si myslí o tlustých spolužácích děti, které v jídelně gymplu s Ondřejem a Filipem vařily?

Kliknutím zvětšeteKryštof Rajnyš (14)
„Proč jsou děti tlusté? Myslím si, že jde o kombinaci toho co jedí a jestli i sportují. Sám docela sportuju. Nejraději mám ke snídani chleba a ke svačině taky. Vím, že spolužáci nesnídají. Na obědy nechodím, jím až doma. K večeři mám nejraději vajíčka. O Vánocích se pořádně nacpu, ale bude volno, tak to zase vysportuju.“

Kliknutím zvětšeteTereza Macháčková (13)
„Hodně spolužáků jí špatně, ale hodně si jich nosí na svačinu i nějaké ovoce. Já ráno snídám mléko a k němu si namažu pečivo. Do školy si nosím jablka a mandarinky a obědvám doma. Moc se těším na Vánoce. Jde o jediný den, kdy se můžu přecpat a nic si na to neříct. Jinak se hlídám, ale diety nedržím. Těším se na bramborový salát od mamky.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.