Slavný poutní kostel: Zvony pro Panenku Skákavou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Slavný poutní kostel: Zvony pro Panenku Skákavou

Zaniklou obec Skoky, dříve nazývanou Mariánské Skoky, dnes tvoří zříceniny asi tří domů a kostel.
Zaniklou obec Skoky, dříve nazývanou Mariánské Skoky, dnes tvoří zříceniny asi tří domů a kostel. (Foto pro Aha! – Soňa Pikrtová, ara)

Používáte úsloví »Panenko skákavá«? Víte, že pochází z vesničky Skoky, která je součásti Žlutic na Karlovarsku? Vzniknout mu dal obraz Panny Pomocné Marie v místním poutním kostele. Ten nově zdobí tři zcela nové zvony.

Ve Skocích, slavném mariánském poutním místě, kde se od 18. století scházelo až 40 tisíc poutníků ročně, žilo před 2. světovou válkou asi 160 obyvatel. Téměř většina byli Němci a týkal se jich odsun. Poslední z těch co zůstali, odešli v roce 1982. Od té doby místo pustlo a začali tam úřadovat zloději. Z kostela odnesli vše, i dva zvony. „Ty tři nové navrhl brněnský kampanolog Petr Janda a jsou sladěné s jediným dochovaným, který je uložen v klášteře v Teplé. Největší z nich váží 496 kilo a je zasvěcen Panně Marii,“ říká Jiří Schierl ze spolku Pod střechou s tím, že se na jejich odlití složili dobrovolníci.

Tajuplné místo

Místa s nepopsatelnou atmosférou si začala veřejnost všímat nedávno, právě až na popud spolku Pod střechou, jehož cílem je Skoky revitalizovat. Kopie známého zázračného obrazu Panny Marie Pomocné z německého Pasova byla pro tehdejší kapli, která byla vysvěcena 29. září 1717, zhotovena za osm dnů. Záhy se zrodila i místní tradice lidové zbožnosti spočívající v uctívání obrazu dotykem. Z původního vzývání »Matky Boží ve Skoku« vzniklo zkrácením a zkomolením dodnes známé a užívané zvolání »Panenko Skákavá«.

Víte, že...

...obraz Marie nad oltářem měl podle dobových svědectví léčivou sílu? Poutní místo bývalo proslavené stejně jako dodnes známé Lurdy zázračnými uzdraveními.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.