Životní nález houbaře Jiřího (36): Pýchavka pro obry! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Životní nález houbaře Jiřího (36): Pýchavka pro obry!

Jiří Dubec měl co dělat, aby velepýchavku pobral.
Jiří Dubec měl co dělat, aby velepýchavku pobral. (Foto pro Aha! – Jiří Dubec)

Skoro deset kilo vážila pýchavka, kterou našel v lesích na Benešovsku Jiří Dubec (36). Žasnou nad ní nejen zkušení houbaři, ale i široká veřejnost. 

„Sice jsem ji nevážil, ale mohlo to být k deseti kilům. Našel jsem dvě obří a spoustu malých. Ty jsem tam ještě nechal,“ popsal Aha! Dubec. Na louku mezi pastvinami šel najisto. Už před měsícem tam s kamarádem ve vysokých kopřivách objevili pýchavky velké jako medicinbaly. „Tenkrát jsem myslel, že je to největší houba v mém životě, a po pár týdnech narazím na ještě větší,“ poznamenal nevěřícně.

Měla skoro stejně velkou sestru.

Do lesa chodí od dětství a plné košíky nosí v zimě i v létě. „Teď jsem pár dní abstinoval, byl jsem na dovolené u moře a sbírání hub mi chybělo. Tak jsem na ně hned po návratu vyrazil,“ přiznal Dubec. Vatovce, jak se pýchavkám říká, vzal do práce, rozkrájel a rozdal. Jen se po nich zaprášilo. „Na další pýchavky se vydám během týdne, ale do lesa leda jen na procházku se psem. Je sucho, houby teď nerostou,“ dodal smutně Dubec.

Víte, že...

...pýchavku je podle odborníků na gastronomii nejlepší připravit jako řízek? Někteří kulináři z ní dělají i guláš nebo krémovou polévku.

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.