Přestěhovali unikátní špýchar! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Přestěhovali unikátní špýchar!

K nakládání špýcharu byla zapotřebí těžká technika.
K nakládání špýcharu byla zapotřebí těžká technika.  (pro Aha! – Marcela Tolašová)

PETROVICE – Unikátní přesun probíhal včera v Petrovicích na Klatovsku. Pracovníci Občanského sdružení Hrad stěhovali 200 let starý roubený špýchar. O 40 kilometrů dále do Velhartic!

Téměř dvě stě let stará budova patřila Milanu Křížovi (39), který ho zdědil po dědovi a babičce. „Jsem rád, že se bude opravovat. Já bych s ním nemohl nic dělat. Spodní trámy už jsou shnilé, a tak hrozilo, že špýchar spadne. Věřím tomu, že jej ve Velharticích opraví a že bude sloužit dál,“ prozradil Kříž.

Stavba váží skoro 16 tun a je přes pět metrů vysoká a pět metrů široká. Špýchar se stěhoval celý proto, aby se zachovaly původní hliněné omítky. „Je to poprvé v historii a tento způsob přepravy je opravdu nejšetrnější,“ vysvětluje mluvčí plzeňských památkářů David Růžička.

Transfer stál čtvrt milionu korun. Další čtvrt milionu korun bude stát oprava historicky cenného špýcharu. Práce by měly být dokončeny nejdéle příští rok v létě.

Podobně náročný transport se uskutečnil v Mostě před dvaatřiceti lety. Tehdy se stěhoval o téměř kilometr přes 30 metrů vysoký kostel.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.